Irak Savunma Bakanı Ubeydi'ye Protesto

Irak Savunma Bakanı Ubeydi'ye Protesto

Başkent Bağdat'taki Tahrir Meydanı'nda toplanan bir grup, "terörle mücadelede başarısız" olmakla suçladıkları Savunma Bakanı Ubeydi'yi protesto etti

BAĞDAT (AA) - Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir grup eylemci, Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi'nin görevden alınması için gösteri düzenledi.

Enbar'a bağlı Nazım et-Tertar bölgesinde DAEŞ'in aralarında üst düzey komutanların da bulunduğu Iraklı askerleri idam ettiği iddiaları üzerine onlarca kişi başkentteki Tahrir Meydanı'nda bir araya geldi.

"Ülkedeki güvensizlik ortamı ve terörle mücadeledeki başarısızlığın" sorumlusu olarak gösterilen Savunma Bakanı Ubeydi'nin istifasını isteyen grup, yönetim biçiminin değişmesi talebinde bulundu.

Göstericiler, Savunma Bakanı Ubeydi ile DAEŞ terör örgütü lideri Ebubekir Bağdadi'nin yan yana ve üzerine çarpı işaretli posterlerini taşıyarak, "Ubeydi istifa" ve "Ubeydi İzzet (İzzet Duri) gibi olacak" sloganları attı.

-"Ubeydi gitsin"

AA muhabirine konuşan göstericilerden Riyad el-Muhsin, Savunma Bakanı Ubeydi'nin görevinden alınması için hükümete çağrı yaptıklarını dile getirerek, "Ubeydi'nin Başbakan Haydar el-İbadi ve Meclis Başkanı Selim el-Cuburi'nin verdiği talimatlar yerine dış güçlerden aldığı talimatlar doğrultusunda hareket ettiğini" savundu.

Muhsin, "Tertar katliamı, Irak'ta yapılan katliamlardan biridir" diyerek, "Halkın talebi, Halid Ubeydi'nin görevinden azledilmesi yönündedir. Bu gösterilerimiz büyüyecek ve Yeşil Bölge'ye doğru genişleyecek" ifadelerini kullandı.

Irak Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadelede başarısız olduğu için protesto gösterisi düzenlediklerini belirten Seyf Kadım, "Savunma Bakanı Ubeydi, ülke topraklarını terörün elinden geri almak için orduyu doğru bir şekilde yönlendirmiyor. Halkın zorlamasından önce kendisi istifasını sunsun gitsin. ABD önderliğinde kurulan ve adına ortaklık yönetimi denilen yönetim tarzı başarısız oldu. Biz çoğunluğun yönetimini istiyoruz" diye konuştu.

Selva Salih ise, "Irak aciz ve öngörüsüz yöneticilerin deney tahtası değildir" diyerek, Enbar'da yaşandığı iddia edilen katliamın bardağı taşıran son damla olduğunu dile getirdi.

Salih, Savunma Bakanı Ubeydi ve diğer askeri yetkililerin istifa etmemesi halinde protestoya devam edeceklerini ifade ederek, ülkedeki yönetim biçiminin olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Terör örgütü DAEŞ'in, Enbar'da aralarında üst düzey komutanların bulunduğu 142 askeri öldürdüğü öne sürülmüştü. Irak Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi ise, söz konusu iddiaları 'yalan ve fabrikasyon haber' olarak nitelendirmişti.

Tikrit'i DAEŞ'ten kurtaran Iraklı güvenlik güçleri, Enbar'ın merkezi Ramadi ile Felluce ve Garma'da bir süredir ciddi ilerleme kaydedemiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı