Irak kırsalının vazgeçilmezi "çamur tandırlar"

Irak kırsalının vazgeçilmezi "çamur tandırlar"

Daha çok kırsal kesimlerde kadınların ekmek pişirmede kullandığı geleneksel çamur tandırlar kentlerdeki fırın ve restoranlarda da tercih ediliyor- Bağdatlı çamur tandır ustası Kufi:"Özellikle kırsal kesimlerde kadınların ekmek pişirmek için kullandığı çam

BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Irak'ın zamana meydan okuyan geleneksel "çamur tandırları" kırsal bölgelerde yaşayan halkın vazgeçilmezi olmayı sürdürürken, kentlerdeki bazı fırın ve restoranlarda özellikle tercih ediliyor.

Yapım aşamasıyla olduğu kadar pişirme sırasında yiyeceğe kattığı özel lezzet sebebiyle de çamur tandırların Iraklılar için ayrı bir yeri bulunuyor.

AA muhabirine konuşan Ali Kufi isimli çamur tandır ustası, "Özellikle kırsal kesimlerde kadınların ekmek pişirmek için kullandığı çamur tandır toprak, su, saman ve biraz da tuzdan yapılıyor." dedi.

- Tandırın çamuru Necef Nehri'nden

Uzun bir uğraş ve çaba gerektiren çamur tandır yapımını babasından, babasının da dedesinden öğrendiğini anlatan Kufi, daha elverişli olduğu için tandır toprağının özel olarak Necef Nehri kıyısından getirildiğini söyledi.

Önce topuğunu (kaidesini) yapmaya başladıkları çamur tandırın tamamen oluşması için 4 aşamadan geçtiğini dile getiren Kufi, "Yaz aylarında çamur çabuk kuruduğu için bir tandır 1 ila 2 gün arasında hazır hale geliyor. Kış aylarında ise havanın soğuk olması nedeniyle çamurun kolay kurumamasından dolayı bu süre 1 hafta ile 10 gün arasında değişebiliyor." diye konuştu.

- "Bu tandırlarda pişirilen ekmekler çok daha lezzetli"

Odunun köze dönüştürülmesiyle hazır hale gelen ateşte pişirilen ekmeğin lezzetinin bir başka olduğunu ifade eden Kufi şöyle devam etti:

"1980'li yıllarda daha büyük boyutlarda yapılan çamur tandırları artık kolay taşınsın ve yerleşsin diye orta ve küçük boyutlarda yapıyoruz. Bu tandırlarda pişirilen ekmekler çok daha lezzetli oluyor."

Kufi ayrıca Irak'ta kırsal kesimin yanı sıra, kentlerde bulunan bazı ekmek fırınlarında da çamur tandırlar kullanıldığını aktardı.

- Tavuk ve balık ızgara için de kullanılıyor

Öte yandan Ali Suud isimli Iraklı da çamur tandırların sadece ekmek değil ızgara için de kullanıldığını ifade etti.

Sahibi olduğu ekmek fırını için çamur tandır satın almaya geldiğini belirten Suud şunları söyledi:

"Bu tandırları ekmeğin yanı sıra restoranlarda tavuk ve balık ızgara pişirilmesinde de kullanıyoruz. Çamur tandırlarda pişirdiğimiz ekmek ve yemekler özel bir lezzete kavuşuyor. Dolayısıyla taş ve diğer fırınlar yerine çamur tandırları tercih ediyoruz."








AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :