Irak ile Türkiye arasındaki Başika gerginliği

Irak ile Türkiye arasındaki Başika gerginliği

ITC Başkanı Salihi:- "Irak'ın komşularıyla barış içinde yaşamasını önemsiyoruz"- "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk liderler, hiçbir zaman Türkmenleri Şii ve Sünni diye ayırmamışlar"

BAĞDAT (AA) - Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Irak ile Türkiye arasındaki sorunların diplomatik yollarla çözülmesini ve Irak'ın komşu ülkelerle barış içinde yaşamasını önemsediklerini söyledi.

Salihi, Bağdat'ta parlamento binasında düzenlediği basın toplantısında, Türk askerlerinin Musul yakınındaki Başika'da yerel güçleri eğitim amaçlı bulunmasına ilişkin, "Son günlerde Bağdat ile Ankara arasında yaşanan sorunların diplomatik yollarla çözülmesini ve Irak'ın komşu ülkelerle barış içinde yaşamasını önemsiyoruz. Bazı konularda yanlış anlaşılmalar oldu." dedi.

- "Yapılan bazı açıklamalarda tercüme hatası yaşandı"

Irak'ın egemenliğini korumanın öncelikleri olduğunu ifade eden Salihi, "Yapılan bazı açıklamalarda tercüme hatası yaşandı ve bu konuyu gerçekliğinden uzaklaştırdı. İki ülke arasındaki resmi kanalların denenmesini ve diyalog yoluna başvurulmasını önemsiyoruz. Ortak çıkarlarımız söz konusu. Türkmenler Irak ile Türkiye arasında güçlü köprü rolünü de üstlenebilir." ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk liderler, hiçbir zaman Türkmenleri Şii ve Sünni diye ayırmamışlar." diyen Salihi, "Türkiye, Amirli'deki patlama ve Tazehurmatu'daki kimyasal saldırıdan zarar görenleri (Şii Türkmen) tedavi etti. Türkiye, Türkmenlerin yanı sıra Şebek ve Yezidilerin de tedavisini üstlendi." diye konuştu.

Terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığından ciddi anlamda rahatsız olduklarını vurgulayan Salihi, şunları kaydetti:

"PKK Musul'a bağlı Sincar'da da bulunuyor. PKK'nın yanı sıra PYD terör örgütünün de uzantısının bu bölgelerde bulunması komşu Irak ile Türkiye ilişkileri ve komşu ülkelerin milli güvenliğine zarar verir. Musul'u kurtarma operasyonu yaklaşırken merkezi hükümet kaygılarımızı anlamalı. PKK Telafer'e kadar uzanabilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :