Irak Federal Mahkemesinin "cumhurbaşkanlığı yardımcılığı" kararı

Irak Federal Mahkemesinin "cumhurbaşkanlığı yardımcılığı" kararı

BAĞDAT (AA) - Eski Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Federal Mahkemenin cumhurbaşkanlığı yardımcılığı makamının lağvedilmesinin anayasaya aykırı olduğu...

BAĞDAT (AA) - Eski Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Federal Mahkemenin cumhurbaşkanlığı yardımcılığı makamının lağvedilmesinin anayasaya aykırı olduğu kararının "saygın" olduğunu ifade etti.

Maliki, yaptığı yazılı açıklamada, mahkemenin söz konusu kararını "saygın" olarak niteleyerek, yanlışların düzeltilmesinin gerekli bir durum olduğunu savundu.

Maliki, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın mahkeme kararına karşı çıkıp gösteri çağrısına atfen şunları kaydetti:

"Sapkın zihniyetli çetelerin yargı ve yürütme erkini kışkırtmaya yönelik tehditlerini kabul etmiyoruz. Seçimimiz hangi mevkide olursa olsun halkın yanında durarak zorluklarla mücadele olacaktır."

Irak Federal Mahkemesi, Başbakan Haydar El İbadi tarafından cumhurbaşkanlığı yardımcılığı makamının kaldırılmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Mahkeme Sözcüsü Abdussettar Bayraktar, daha sonra yaptığı açıklamada, "Mahkeme kararı Usame en-Nuceyfi'nin itirazı üzerine alındı. Anayasaya aykırı olduğunu beyan eden karar, Cumhurbaşkanı Yardımcıları İyad Allavi, Nuri El Maliki, Usame en-Nuceyfi'nin görevine dönüp dönmeyeceğine değinmemiştir." demişti.

İbadi'nin kararıyla koltuğunu kaybeden Nuceyfi ve Allavi'den konuya dair henüz açıklama yapılmadı.

-Sadr, tepki göstermişti

Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr, Irak Federal Mahkemesinin Başbakan İbadi tarafından cumhurbaşkanlığı yardımcılığı makamının kaldırılmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmesine tepki göstererek, halka gösteri çağrısı yapmıştı. Sadr, açıklamasında, "Bu, ne Sadr ne de Sivil Akım yanlılarının gösterisi. Bu genel halk gösterisi olacak. Seçim Yüksek Komiserliği'ne karşı diğer kentlerde de gösterilere devam edeceğiz. Hazreti Hüseyin'in çizgisinde ilerlemeye devam edeceğiz ve reform yolunda kanımızın akmasından da onur duyarız." ifadelerini kullanmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :