İpek Yolu'nda "Bir Kuşak Bir Yol" Projesi

İpek Yolu'nda "Bir Kuşak Bir Yol" Projesi

Çin'in Ankara Büyükelçisi Hongyang:- "Bir Kuşak Bir Yol, çok açık bir proje. Yalnız İpek Yolu güzergahındaki ülkeler değil diğer bölgelerdeki ülke, kuruluş ve şirketler de katılabilir"- "Proje çerçevesinde ülkelerimizin stratejik işbirliği ilişkisinin dah

ANKARA (AA) - Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Bir Kuşak Bir Yol'un çok açık bir proje olduğunu ve yalnız İpek Yolu güzergahındaki ülkelerin değil diğer bölgelerdeki ülke, kuruluş ve şirketlerin de katılabileceğini söyledi.

Ankara Atlı Spor Kulübü'nde, Ankara Forumu Derneği'nin desteğiyle gerçekleşen "İpek Yolu Ruhunu Geliştirmek, Bir Kuşak Bir Yol'u Birlikte İnşa Edelim" konulu etkinliğe katılan Hongyang, İpek Yolu güzergahından manzara ve insan fotoğraflarından oluşan sergiyi gezdikten sonra sunum eşliğinde bir konuşma yaptı.

Projeye ilişkin soruları da yanıtlayan Hongyang, Bir Kuşak Bir Yol'un çok açık bir proje olduğunu ve yalnız İpek Yolu güzergahındaki ülkelerin değil diğer bölgelerdeki ülke, kuruluş ve şirketlerin de katılabileceğini kaydetti. 

Konuşmasında, İpek Yolu'nun tarih boyunca büyük önem taşıdığını dile getiren Hongyang, Çin'in tarihte Batı ile Doğu arasında iletişim köprüsü olduğunu söyledi. "Bir Kuşak Bir Yol Projesi"nin Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarından geçtiğini belirten Hongyang, toplam 65 ülkede dünya nüfusunun yüzde 63'ü olan 4,4 milyar insanı ve dünya ekonomisinin yüzde 21'ine tekabul eden 21 trilyon dolarlık ekonomiyi yakından ilgilendirdiğini ifade etti.

"Türkiye, Bir Kuşak Bir Yol Projesi'nin kilit bir parçasıdır" diyen Hongyang, iki ülke arasında ticaret hacminin 2014 yılında 23 milyar dolara ulaştığını, Çin'in Türkiye'nin ikinci en büyük ithalat kaynağı olduğunu anlattı. Hongyang, Çinli turist sayısının 2014'te 150 bini geçtiğini, proje çerçevesinde 2 ülkenin stratejik işbirliği ilişkisinin daha da yükseleceğine inandığını kaydetti.

Hongyang, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Çin'in gerçekleştirdiği çalışmalara değinerek, projede önemli bir konuma sahip olan Sincan'ın Avrasya'nın merkezinde bulunduğunu, Çin'i yurtdışına bağlayan bir pazar olduğunu kaydetti. Büyükelçi, Sincan'ın, Çin'in yüzölçümünün 6'da birini oluşturduğunu, 5 bin 700 kilometre sınır çizgisiyle 6 ülkeye komşu olduğunu kaydetti. 

Toplantıda konuşan Ankara Forumu Derneği Başkanı Obahan Obaoğlu ise Avrupa'da başarılan ekonomik entegrasyonun Asya'da da hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Asya'nın bunun için yeterli kaynaklara sahip olduğunu hepimiz biliyoruz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı