İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Myanmar'a çağrı

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Myanmar'a çağrı

Örgütün raporunda, ülkedeki yasaların barışçıl ifadeleri suç kapsamına almak için kullanıldığı savunuldu

YANGON (AA) - İnsan Hakları İzleme Örgütü, (HRW) Myanmar'da yeni kurulan hükümete, parlamentodaki çoğunluğunu kullanarak barışçıl ifadeleri ve toplanmaları suç kapsamına alan yasaları yürürlükten kaldırması veya değiştirmesi çağrısı yaptı.

HRW'nin yayımladığı 113 sayfalık "Sizi Her An Tutuklayabilirler: Myanmar'da Barışçıl İfadenin Suç Sayılması" başlıklı raporda geniş kapsamlı ve muğlak kanunların, kamu yararına meselelere ilişkin tartışmalar dahil barışçıl ifadeyi suç saymak için kullanıldığı belirtildi.

Raporda, söz konusu kanunların yürürlükten kaldırılması veya değiştirilmesi için tavsiyede bulunulurken, örgütün Asya Direktörü Brad Adams, Myanmar'da önceki yönetimlerin çıkardıkları yasalarla temel özgürlükleri kontrol altında tuttuğunu, bu özgürlükleri yasa dışı gördüğünü ve binlerce kişinin siyasi tutuklu olduğunu kaydetti.

Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) hükümetinin, birçok siyasi mahkumu tahliye ettiğine ve haklarındaki suçlamaları düşürdüğüne dikkati çeken Adams, ülkede siyasi tutuklamaların önüne geçilmesi amacıyla yeni yasal düzenlemeler yapılmasının önemini vurguladı.

Adams, NLD hükümetinin, Myanmar halkının polis kapılarına dayanmadan, mahkemeye çıkarılmadan ve suçlanmadan düşüncelerini özgürce ifade etmelerini sağlaması gerektiğini ifade etti.

Cesurca reform yapma olanağının her zaman var olmadığını hatırlatan Adams, Myanmar'da parlamentonun öncelikleri arasında yasaları yürürlükten kaldırmanın veya değiştirmenin yer alması gerektiğini belirtti.

Raporda, bir önceki hükümetin muhalifleri susturmak için geçen beş yıl boyunca bu yasaları dayanak aldığı kaydedildi.

Ceza Hukuku, Barışçıl Toplantı ve Yürüyüş gibi kanunlar incelenerek hazırlanan raporda, Yangon'da avukatlık yapan Pang Long'un "Bu yasalar çerçevesinde her an tutuklanabilirsiniz. Bunun garantisi yok." ifadesine yer verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :