İnşaat Sektörü Zirvesi

İnşaat Sektörü Zirvesi

Başbakan Davutoğlu: (3)

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak. 'Ben konut almak için para biriktiriyorum' diyen bir vatandaş, bankada bir hesapta para biriktirmeye başlarsa konut aldığı anda hesapta ne kadar biriktirmişse devlet ona yüzde 15 katkıda bulunacak" dedi.

Davutoğlu, "İnşaat Sektörü Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, "Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Geliştiren Kentsel Dönüşüm Programı"nın yarın açıklayacağı sektörel dönüşüm programları arasında yer aldığını söyledi. 

"Kentsel dönüşüm, vatandaşlarımızın bir kentte, insani ve çağdaş şartlarda yaşaması için zaruridir. Kentsel dönüşüm, tarihi dokunun ve mekanın, çevrenin korunması için zaruridir" diyen Başbakan Davutoğlu, kentleri elmas gibi işleminin inşaat sektörünün görevi olduğunu ifade etti. Davutoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Ama onun elmas gibi korunması, Amasya, Mardin, İstanbul, Bursa, Edirne örneklerini verdim. Bütün Türkiye'nin şehirleri böyledir, onu denetlemek de bizim görevimiz. Kimse, burada hükümetin ve inşaat sektörünün hedef ve tercihlerini karşıtlık içinde değerlendirmemesi iktiza eder. Hep beraber güzel şehirler kuracağız. Hep beraber gelecek nesillere, Mimar Sinan'ın bize emanet ettiği İstanbul gibi, Edirne gibi şehirler emanet edeceğiz. Görkem ancak estetikle bezendiği zaman insan ruhunu okşar. Ama görkem, estetikten arındığı zaman mimari bir tiranlığa dönüşür. Onun için hep beraber bunu sağlayacağımıza inanıyorum." 

Kamu Yönetiminde Şeffaflık ve Reform Paketi kapsamında imar kanununda yapılacak değişiklikle hayata geçecek "değer artış payı uygulaması"na da değinen Davutoğlu, imar yasasını inşaat sektörünün temsilcileriyle istişareye açtıklarını bildirdi. 

Başbakan Davutoğlu, "Bu, kesinlikle bir rant vergisi, şerefiye vergisi değildir. Herhangi bir yerde bir arazi, mülk edinmiş olan bir vatandaşımızın ya da şirketimizin zamanla orada kazandığı değerin vergilendirilmesi değildir. İmar planı geçmişse o imar planı dolayısıyla yeni yapılaşma hiç olmamışsa zaten bir şey söz konusu değil. İmar planı geçtikten sonraki herhangi bir değer artışından vergi alınması kesinlikle değildir. Sadece var olan imar planı, istisnai olarak bireysel bir taleple, kamu otoritesi kullanılarak, bir imzayla değer artışı sağlanmışsa işte orada devreye girecek bir husustur. İstisnai bir durumdur" diye konuştu. 

-"Kimsenin hak ettiğinin dışında bir şey almaması lazım"-

 İmar planı değişiklikleri sonucu değer artışından belediyelerin pay almasını sağlayacak düzenlemenin, hem etik hem de ekonomik boyutu olduğunu belirten Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Belediyelerimizin güçlendirilmesi bağlamında ekonomik ama bir taraftan da kuralların açık ve net olması bağlamında etiktir. Aynı paftada, aynı yerde bireysel bir taleple bir araziye verdiğiniz emsal artış, yandaki başka arsaya verilmemişse büyük bir eşitsizlik yapılıyor demektir. Burada ortaya çıkan değer artışı, o kişinin emek üreterek artırdığı bir şey değildir. Vergi, emek üreterek veya finans üzerinden kazanılarak ortaya konan bir şeydir. Burada ise bir imzayla olacak değer artışı, kamunun otorite kullanımı suretiyle yaptığı değer artışı söz konusudur. Ayrıca DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) ve KOP (Kamu Ortaklık Payı) konusunda da zaten sizin dile getirdiğiniz taleplerden daha aşağıda uygulamaları biz öngördük. Yine de herhangi bir şekilde, bir sektör temsilcisinin, bir arkadaşımızın kanaati olursa daha yapıcı, daha üretken bir teklifi olursa... Bu tasarı, sizlerin görüşlerinden de istifade edilerek nihai şekli kazanacak."

Yeni düzenlemeyle inşaat sektörünün işinin kolaylaşacağını, her şeyin öngörülebilir ve herkese açık olacağını, herhangi bir haksızlığın da yaşanmayacağını ifade eden Davutoğlu, emsal düşüşü yaşanması, kamunun aldığı bir kararla arsa veya mekan sahibinin o düşüş nedeniyle yaşadığı zararın tazminini sağlayacak bir düzenlemenin de yapılacağını bildirdi. Başbakan Davutoğlu, "Kimsenin hak ettiğinin dışında bir şey almaması ama hak ettiğinden de bir şey kaybetmemesi lazım" dedi. 

-"Müteahhitlerimizi durdurmak mümkün değil"-

Küresel rekabette yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine her türlü desteği verdiklerini ve bunu sürdüreceklerini kaydeden Davutoğlu, bazı ülkelerdeki krizlere rağmen, Türk ihracatçıları ve müteahhitlik şirketlerinin mucize yarattığını ifade etti. Davutoğlu, "20 milyar doları aşkın sürekli iş alınıyor. Irak, Rusya ve Libya'daki krize rağmen. Müteahhitlerimizi durdurmak mümkün değil. Hepsinin bu enerjisine hayranız, gıpta ediyoruz ve o enerjiyi toplamda ülke adına stratejik bir kara dönüştürmek için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" ifadesini kullandı. 

Yurtdışındaki şantiyelerde dalgalanan Türk bayrağı ile büyükelçiliklerdeki bayrak arasında hiçbir fark olmadığının altını çizen Davutoğlu, helal, kurallara bağlı ve dürüst yapılan bir işin kutsal olduğunu söyledi. 

Ortalama yüzde 2'lik kalkınma hızının ancak altyapı yatırımlarının artmasıyla yakalanabileceğini Davos ve G-20 toplantılarında dile getirdiklerini ve ciddi bir kampanya yürüttüklerini aktaran Davutoğlu, sektör temsilcilerine, "Bu konuyu gündemde tutuyoruz çünkü dünyada altyapı yatırımları arttığında, sizin dinamizminizi bildiğimiz için, Afrika'da da, Latin Amerika'da da, her yerde size yeni ufuklar açılacak" diye seslendi. 

-"Hem tasarrufu teşvik hem de peşinatlarda kolaylık"-

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının sonunda, konut kredileriyle ilgili yeni teşvik kararını da şu sözlerle duyurdu:

"Konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak. Hatırlarsanız, Aile ve Sosyal Hayatı Koruma programında 'Çeyiz Hesabı' ilan etmiştik. Aile, bir çocuğun evlenmesi için ya da belli bir yaştan sonra bir hesap açıp para biriktirmeye başlarsa 18 yaşına geldiğinde, evlenirken onun yüzde 15'ini devlet verecek dedik. Benzer şekilde, 'Ben konut almak için para biriktiriyorum' diyen bir vatandaş, bankada bir hesapta para biriktirmeye başlarsa üç yılda, beş yılda, konut aldığı anda hesapta ne kadar biriktirmişse devlet ona yüzde 15 katkıda bulunacak. Diyelim, hesap açtı, üç sene içinde 50 bin lira biriktirdi. Ama konut almak şartıyla açılan bir hesap. Sizin yüzde 25 peşinatı yatırmak için biriktirdiği o para, 50 bin liraysa yüzde 15'i nispetinde ona katkıda bulunulacak. Böylece, 57 bin 500 lira olacak. 100 bin liraysa 15 bin lira. Devlet onu verecek. Böylece tasarrufu teşvik anlamında da peşinatları kolay yatırmak anlamında da teşvik mahiyeti taşıyacak."

İnşaat sektörüyle gurur duyduklarını dile getiren Davutoğlu, konuşmasını sektör temsilcilerine başarı dileyerek tamamladı. 

(Bitti)

Kaynak:Haber Kaynağı