İnşaat Sektörü Zirvesi

İnşaat Sektörü Zirvesi

Başbakan Davutoğlu: (2)

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş sağlığı ve güvenliği konusunda, "Bütün inşaat sektörümüzün, küçük işletmeleri de içine alacak şekilde çok ciddi eğitimden geçirilmesine ihtiyaç var. Kanunu çıkarmak, kanun hakkında konuşmak kolaydır. Önemli olan, kanunla ilgili bütün tarafların aynı bilinç ve kararlılıkla o uygulamaya sahip çıkmasıdır" dedi. 

Davutoğlu, "İnşat Sektörü Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, zirvede, özellikle müşavirlikle ilgili dile getirilen hususları dikkatle dinlediğini belirtti. Türkiye'nin en büyük eksikliğinin bu alanda görüldüğünü ifade eden Davutoğlu, müşavirlik şirketlerinin, inşaat şirketlerinin gelişmesine paralel olarak gelişmemesi halinde, "işin kreması" ve "en önemli boyutu" olarak nitelediği konunun ihmal edilmiş olacağını kaydetti.  

Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bir kaç örneği yakından bildiğim için, mesela bir ülkede büyük bir ihaleyi şirketlerimizin almaları için biz de kampanya yapıyoruz. Eğer o ülkenin müşavir şirketi bunu istemiyorsa, o iş kolay kolay olmuyor ya da aldıktan sonra o müşavirlik şirketi kullanacağı malzemeyi başka bir ülkeden talep ediyorsa, yine artı değer olarak bize dönmüyor. O zaman bizim, bu işin 'soft' hali olan, müşavirlik meselesine eğilmemiz lazım. Bu konuda arkadaşlarımızın yaptığı değerlendirmelere tamamıyla katılıyorum. Bu alanın gelişmesi için de ne destek gerekiyorsa vermeye hazırız. O alan gelişmedikçe diğer alanlarda da gelişmemizde zorluklarla karşı karşıya kalacağız."

Katma değeri artıracak alanlarda faaliyet gösterilmesini özellikle istediklerini dile getiren Başbakan Davutoğlu, Ar-Ge'nin, teknolojinin gelişmesinin önemine işaret etti. Davutoğlu, sadece statik bina yapımı değil, binaların içindeki ince unsurlarda da Türk şirketlerinin dünyanın en iyileri arasında olması gerektiğini söyledi. 

Kamu-özel sektör işbirliği modellerinin geliştirilmesinin önemini de vurgulayan Davutoğlu, şehir hastaneleri, havaalanları gibi dev projelerde, kamunun büyük yatırım projelerinde inşaat özel sektörünün en etkin şekilde yer almasını istediklerini aktardı. 

- "Devrim mahiyetinde attığımız adımlar var"

Başbakan Davutoğlu, iş sağlığı ve güvenliği konusunda da şu değerlendirmeleri yaptı: 

"Asansör kazalarından sonra bizzat meseleyle ilgilendiğimde gördüğüm husus şu ki, en fazla iş kazaları inşaat sektöründe oluyor. O da büyük şirketlerden daha çok, belki küçük şirketlerdeki ve eski usul çalışmalardan kaynaklanan hususlar. Bu konuda bütün inşaat sektörümüzün, küçük işletmeleri de içine alacak şekilde çok ciddi eğitimden geçirilmesine ihtiyaç var. Meslek yeterlilik kurslarının açılması... Bu konularda zaten şu anda TBMM'de olan devrim mahiyetinde attığımız adımlar var. Sizlerden bu konularda destek talep ediyoruz. Kanunu çıkarmak kolaydır. Kanun hakkında konuşmak da kolaydır. Önemli olan kanunun uygulanması esnasında, o kanunla ilgili bütün tarafların aynı bilinç ve kararlılıkla o uygulamaya sahip çıkmasıdır. Bu bakımdan iş sağlığı ve güvenliği konusunda hepimizin sürece katkı yapmasını bekliyoruz."

- "İmar sadece inşaat değildir"

Kentsel dönüşüm alanının da büyük önem taşıdığını dile getiren Davutoğlu, bu noktada estetiğin devreye girdiğini ifade etti.

"İnsanın estetiği ahlaktır, mekanın estetiği ise mimaridir" diyen Davutoğlu, Türkiye'de dünyanın en güzel şehirlerinin bulunduğunu belirtti. Davos'ta yabancı bir iş adamının "Türkiye'ye ailemle gelsem nereleri ziyaret etmemi tavsiye edersiniz" sorusuna, "Bir ebeveyne, hangi çocuğunuzu daha çok seviyorsunuz gibi bir soru bu. Ne istediğinizi bilirsem size ona göre yerler söyleyebilirim" yanıtını verdiğini anımsatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyanın en otantik şehrini görmek istiyorsanız, Mardin'e gidin derim. Nehrin, dağın, vadinin mekanla, şehirle bütünleştiği yer görmek isterseniz Amasya'ya. Sahil ve güzel bir kumsal, bahar ise Antalya, yaz ise Bodrum. Uludağ'ın eteğinde mekanla bütünleşmiş bir Osmanlı şehrini görmek istiyorsanız, Bursa. Dünyanın en güzel camisini görmek istiyorsanız, Edirne'de Selimiye.

Hepsini bir arada görmek isterseniz, İstanbul. İstanbul, fizik ile metafiziğin, mekan ile şehrin başka hiçbir yerde buluşamayacağı güzellikte bir şehir. Başka hiçbir yerde böyle bir mekan-şehir dokusu yok. İşte burada, her birinizden talebimiz... İmar sadece inşaat değildir. İnşaatla başlar ama imar, mimari boyutu söz konusu olan bir sanat eseri yapmaktır. 

Biz kentsel dönüşümde, bir katılımcı çok güzel vurguladı, '12 yılda gecekondu kültürünü yok ettiniz' dedi. Evet onu yok ettik ama başka tür, kontrolsüz ve dikey gecekondulaşma diyeceğimiz türde bir yapılaşma karşısında da tedbir almamız lazım."

- "Talepleriniz neyse yerine getireceğiz"

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin "İnşaat Sektörü Bildirgesi"nde yer alan "İmar mevzuatı yeni baştan ele alınmalı. Dikey yapılaşma tercihleri, tarihi ve çevresel doku gözetilerek değerlendirilmeli. İmar değişikliği uygulamaları, kamu vicdanını zedeleyen, kişilere özel değerlendirmelerden arındırılmalıdır" ifadelerinin her kelimesinin altına imza attığını söyleyen Davutoğlu, şehir ve inşaat felsefelerinin bu çerçevede olduğunu belirtti. 

Başbakan Davutoğlu, "İmar mevzuatı yeni baştan ele alınmalı. Dikey yapılaşma tercihleri ele alınmalı. Tarihi ve çevresel doku korunmalı. İşte istediğimiz bu bilinç. Ben, bu bildirgeyi, talepleriyle birlikte ama esas olarak özü ve felsefesiyle birlikte hükümet bildirgesi olarak görüyorum. Talepleriniz neyse yerine getireceğiz. Her adımda bu bilinçle davranılması konusunda, şirket temsilcilerinizi ve çalışanlarınızı bilinçlendirmenizde büyük fayda olduğu inancındayım" değerlendirmesini yaptı. 

(Sürecek)

 

Kaynak:Haber Kaynağı