İnşaat sektörü alarm veriyor

İnşaat sektörü alarm veriyor

İnşaat sektörü alarm veriyor...

İnşaat sektöründe fiyat artışları, darboğaz yarattı. Döviz kurunun yükselmesi ile tüm sektörlerde maliyetlerin artması, üretim ve satış süreçlerini olumsuz etkilemeye başladı. İnşaat sektöründe artan malzeme fiyatları, hem özel sektör inşaat projelerini hem de kamu ile iş yapan müteahhitleri zor duruma soktu.

KONTİMDER Yönetimi Kurulu Üyesi ve Ilgın Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürol Turan,  demir fiyatlarındaki artışın döviz kurunun yükselmesi ile 4 bin 500 TL seviyesine kadar geldiğine dikkat çekerek, yıllık bazda demirde yüzde 80’e yaklaşan fiyat artışı olduğunu söyledi. İnşaat maliyetlerinde, hazır beton, çimento, elektrik malzemeleri, kereste aksamı, pvc, vitrifiye vb. ürünlerde yüzde 40 zam yapıldığını hatırlatan Gürol Turan,  bu durumun müteahhit ve malzeme tedarikçilerini zor durumda bıraktığını belirtti. Kamu ile yapılan sözleşmelerin feshetme yoluna gidildiğini kaydeden Turan, “İnşaat sektöründe özel projeler yapan firmalarının yüzde 70'nin projelerini durdurduğu söyleniyor. Kamu müteahhitleri için acilen ‘fiyat farkı kararnamesi' çıkarılması talepleri basında yer aldı. Sektörde faaliyet gösteren firmalar zor durumda. Son dönemde döviz kuru artışından dolayı müteahhitler aldıkları işleri yapmak istemediği belirtiliyor. Başlanmamış işler için karşılıklı olarak ‘tasfiye kararnamesi' kararı alan firmalar var. TÜİK’in son açıkladığı istatistiklere göre, inşaat maliyet endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26.06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 30.84, işçilik endeksi ise yüzde 16.09 artış gösterdi. Sektördeki malzeme fiyat artışları maliyetleri artırdığı gibi sektörün normal işleyiş sürecini de tıkanıklığa neden oldu. Sektörde faaliyet gösteren firmalar çözüm bekliyor.”  diye konuştu.

KREDİ ORANLARINI DÜŞÜRÜLMELİ

İnşaat sektöründeki bu tıkanıklığın aşılması için önlem alınması gerektiğini vurgulayan Turan, şöyle konuştu: “İnşaat maliyetlerine gelen zamlardan önce başlayan projelerde, konut ve işyeri fiyatlarının henüz yeteri oranda artmadığı görülmektedir. Gelen zamlar şu an konut ve işyeri fiyatlarını yüzde 10 civarında değiştirdi. Konut fiyatlarına zam yapmayan hatta fiyatlarında indirim yapan firmalar dahi var. Konut ve işyeri alımı için en uygun zaman. Devletin, vatandaşın alım gücünü yükseltmek ve sektörü canlı tutması için TOKİ’de yaptığı gibi 0.98 kredi oranları ile düşük ve uzun vadeli kredileri acilen özel sektöre de uygulaması gerekir.”

GÜVEN ENDEKSİ DÜŞÜYOR, FISILTI GAZETESİ ASILSIZ HABERLER YAYIYOR

Son dönemlerde müşteri güven endeksinin ciddi oranda düştüğüne dikkat çeken Gürol Turan, iş yapan firmalar ve şahıslar hakkında iflas, konkordato gibi sürekli yanlış haberlerin yayıldığını söyledi. Firmaların uzun yıllar emek verdiği marka değerlerinin, asılsız haberler yüzünden alaşağı edildiğini belirten Turan, “Bu işlerin vebali ve kul hakkı vardır. Yeterince araştırma yapılmadan, kesin bilgiymiş gibi şahıslar, firmalar ve kurumlar hakkında bu denli haberler çıkarılmasını doğru bulmuyorum. Bölgemizde, özel sektörde iş yapan firmaların büyük bölümü finansman yapısı, projeleri ve vizyonları ile ülkemizde örnek gösterilecek firmalardır. Vatandaşların asılsız haberlere itibar etmemelerini tavsiye ederim. İnşaat sektörü ülkemizin en büyük istihdam noktalarından biridir. Ekonomide uzun dönemdir kaldıraç görevi üstlenmektedir. Önümüzdeki süreçte döviz kurundaki dalgalanmalar sona erecektir. Fiyatlardaki istikrar sağlanana kadar devletimizin para ve maliye politikaları ile sektöre gereken desteği vereceğine inanıyoruz. “diye konuştu