İngiltere'nin Rusya'ya silah ticaretine izin veren lisansları eleştiriliyor

İngiltere'nin Rusya'ya silah ticaretine izin veren lisansları eleştiriliyor

İngiliz Parlamentosu Silah Ticaretini Kontrol Komitesi Başkanı Stanley:

LONDRA (AA) - İngiliz Parlamentosu’nun Silah Ticaretini Kontrol Komitesi, İngiltere’nin Rusya’ya silah satışına izin veren 200’ün üzerindeki lisansı hala iptal etmediğini belirtti.

Silah Ticaretini Kontrol Komitesi Başkanı John Stanley, “Rusya’ya önümüzdeki süreçte daha temkinli bir tutumla yaklaşmalıyız. Çok sayıda kişi, İngiltere’nin Rusya’ya ihracatı yapılacak ürünler listesinde neden bazı kalemlerin onaylandığını merak edecektir” ifadesini kullandı.

Komitenin raporuna göre, İngiltere bu zamana kadar Rusya’ya silah satışına izin veren 31 lisansı iptal etti ya da askıya aldı. Buna rağmen raporda, İngiltere’nin Rusya’ya silah satışına izin veren toplam değeri 132 milyon sterlin olan 251 adet lisansının ise hala yürürlükte olduğu ifade edildi.

İngiliz hükümeti ise mart ayından itibaren İngiltere’den Rusya’ya silah ihracatı yapılmadığını belirtti.

Stanley, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’a mektup göndererek İngiltere’nin Rusya ile silah ticaretine ilişkin hala iptal edilmeyen lisanslara dikkati çekti. Stanley gönderdiği mektupta, İngiltere’nin Rusya’ya silah satışına izin veren lisansların tamamen iptal edilmesi ya da yürürlükten kaldırılmasının düşünülüp düşünülmediğini sordu.

Stanley mektubunda ayrıca İngiltere’nin Rusya’ya silah satışına izin veren lisansları tamamen askıya alması halinde, Rusya’nın hangi koşulları yerine getirmesi durumunda lisansların tekrar yürürlüğe girebileceğini, İngiltere’nin diğer Avrupa Birliği ve NATO üyelerini benzer politikaları uygulaması konusunda ikna etmek için nasıl bir planı olduğunu sordu. 

Muhafazakar Partili John Stanley’in başkanlık ettiği İngiliz Parlamentosu’nun Silah Ticaretinin Kontrolü Komitesi’nde toplam 15 parlamento üyesi bulunuyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı