İngiltere'nin Irak'taki DAEŞ operasyonu

İngiltere'nin Irak'taki DAEŞ operasyonu

İngiltere'nin operasyonlarda kullandığı "Tornado" jetlerinin görev süresi Mart 2016'dan Mart 2017'ye kadar uzatıldı

LONDRA (AA) - İngiltere, Irak'ta terör örgütü DAEŞ unsurlarına yönelik düzenlediği hava saldırılarında kullanılan Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait "Tornado" jetlerinin görev süresini Mart 2017'ye kadar bir yıl süreyle uzattı.

 İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Irak'ı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, DAEŞ ile mücadele kapsamında bölgedeki Iraklı güçlere hayati destek sağlamak için filonun Irak'ta "temel kesin ateş gücü, istihbarat ve keşif uçuşları sunmaya" devam edeceğini bildirdi.

Irak'ın, bölgeye konuşlandırılacak İngiliz askerinden çok İngiltere'nin hava saldırıları, vereceği askeri eğitim ve ekipman desteğine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Fallon, 8 Tornado savaş uçağının Irak'ta her gün yaptığı uçuşlarla ülkesinin DAEŞ'e karşı verilen mücadelede önemli bir rol üstlendiğini söyledi. 

İngiltere Savunma Bakanı olarak Irak'ı ikinci defa ziyaret eden Fallon, Iraklı yetkililerle görüşmesinden sonra, "DAEŞ teröristleri Irak, Suriye, bölge geneli ve İngiltere sokaklarının güvenliğine tehdit oluşturuyor. Bu nedenle, bu barbar rejimin bozguna uğratılmasında İngiltere'nin oynadığı rolün devam ettirildiğinden emin olmak bizim görevimiz" dedi.

 

Tornado jetlerinin DAEŞ'in Tikrit gibi önemli kentlerle Kürt bölgesinden püskürtülmesi için Iraklı güçlere yardımcı olduğunu ifade eden Fallon, şunları belirtti:

"Bu mühim operasyonel gidişatı devam ettirdiğimizden emin olmak istiyoruz. Böylece Tornado filosunun görev süresini Mart 2017'ye kadar olmak üzere bir yıl daha uzatıyoruz. Bu, çabalarımızı devam ettirmemize ve Iraklı güçlerin bölgedeki mücadeleye öncülük etmesine yardımcı olmamızı sürdürmemize izin verecek."

 İngiltere, DAEŞ operasyonu için Güney Kıbrıs'taki askeri üssünü kullanıyor. Irak'taki DAEŞ unsurlarını hedef alan Tornado uçaklarının görevini gelecek yıl mart ayında tamamlaması, Typhoon jetleriyle değiştirilmesi öngörülüyordu.

Hassas güdümlü "Paveway" bombalarıyla "Brimstone" füzeleri taşıyan Tornado jetlerine yerleştirilen "Raptor" keşif kapsülleriyle jetler aynı zamanda keşif uçuşlarıyla istihbarat da sağlıyor.

Şubat ayında İngiliz Parlamentosu Savunma Komisyonu tarafından hazırlanan bir raporda, İngiltere'nin terör örgütü DAEŞ ile mücadeledeki rolünü gözden geçirerek, askeri çabaların kuvvetlendirmesi gerektiğini bildirilmişti. Geçen ay da İngiliz hükümeti, artıracağını açıkladığı savunma bütçesini Irak'ta ve Suriye'de DAEŞ ile mücadele kapsamında kullanmayı planladığını duyurmuştu. Bu çerçevede, İngiltere'nin özel kuvvetlerinin sayısını artırması ve daha fazla casus uçağı ile insansız hava aracı alması bekleniyor. 

Uluslararası koalisyonun DAEŞ'e karşı yürüttüğü hava operasyonunun sadece Irak ayağına geçen yıldan bu yana destek veren İngiltere, Iraklı ve Kürt güçlere bomba imhası ve ağır silah kullanımı eğitimi de veriyor.

İngiliz savunma güçleri, koalisyona verdiği destek çerçevesinde, Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait 8 Tornado jet, bir insansız hava aracı, bir askeri nakliye uçağı ve İngiliz donanmasına bağlı hava savunma muhribi kullanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı