İngiltere'nin Brexit sürecini başlatması

İngiltere'nin Brexit sürecini başlatması

EPP Başkanı Weber:- "Birleşik Krallık için kirazların en iyilerini toplama dönemi bitti ve biz 440 milyon AB vatandaşının menfaatini savunacağız"- "Tarih, Brexit’in çok büyük bir hata olduğunu gösterecek"

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Parlamentosunun (AP) en büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi (EPP) Başkanı Manfred Weber, "Birleşik Krallık için kirazların en iyilerini toplama dönemi bitti ve biz 440 milyon AB vatandaşının menfaatini savunacağız." dedi.

Weber, İngiltere’nin Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleme koyarak, 44 yıllık üyeliğin ardından Avrupa Birliğinden (AB) ayrılma (Brexit) sürecini resmen başlatması hakkında açıklama yaptı.

Ayrılık müzakerelerine hızlı bir şekilde başlanması gerektiğini belirten Weber, "Tarih, Brexit’in çok büyük bir hata olduğunu gösterecek. Bu, her iki tarafa da çok zarar verecek." ifadesini kullandı.

Weber, EPP grubu için öncelikli olarak müzakerelerin ilk aşamasında "boşanma anlaşması" üzerinde uzlaşma sağlanması, yeni ilişkilerin daha sonra ele alınması gerektiğini kaydetti.

AB ve İngiltere arasında yapılacak müzakerelerin sonunda yapılacak anlaşmanın AP onayı alması gerektiğine dikkati çeken Weber, "Birleşik Krallık için kirazların en iyilerini toplama dönemi bitti ve biz 440 milyon AB vatandaşının menfaatini savunacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Weber, Birleşik Krallık'ta yaşayan 3,2 milyon AB vatandaşının ve AB'de yaşayan 1,2 milyon Birleşik Krallık vatandaşının durumlarındaki belirsizliğe hızla son verilmesi gerektiğini belirterek, Birleşik Krallık'ın AB'ye olan tüm mali taahhütlerini yerine getirmek zorunda olduğunun altını çizdi.

AB üyesi 27 ülkeden toplam 217 milletvekiliyle EPP, AP’deki en büyük siyasi grubu oluşturuyor.

Brexit müzakerelerinde en tartışmalı konulardan birinin mali yükümlülükler olması bekleniyor. AB'nin, önceki taahhütlerinden dolayı İngiltere'ye yaklaşık 60 milyar avroluk bir fatura çıkarması öngörülüyor. AB ülkelerinde yaşayan İngiltere vatandaşlarının Brexit sonrası durumları da diğer zorlu konu olarak öne çıkıyor.

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda halkın yüzde 52'si AB'den ayrılma yönünde oy kullanmıştı. Geçen süre zarfında, AB sık sık İngiltere yönetiminden 50. maddeyi bir an önce işletmesini istemişti. İngiltere, 1973 yılında birliğe katılmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :