İngiltere'nin aşırıcılıkla mücadele çalışmaları

İngiltere'nin aşırıcılıkla mücadele çalışmaları

İçişleri Bakanı May:

LONDRA (AA) - İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, aşırıcıların oluşturduğu tehdit sebebiyle İngiliz polisine ve güvenlik güçlerine halkın güvenliğini sağlayabilmeleri için daha fazla yetki verilmesi gerektiğini vurgulayarak "Gelecek Muhafazakar Parti hükümeti bunu gerçekleştirecek" dedi.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti'nin Birmingham şehrinde düzenlenen yıllık kongresinde konuşan May, İngiltere'deki aşırıcı grupların yasaklanması için çalışmaların gündemlerinde olduğunu belirterek aşırıcılıkla etraflıca mücadeleyi hedefleyen yeni stratejilere yöneleceklerini söyledi.

May, "Aşırıcı gruplar için yeni yasaklar, zehirli nefretlerini yaymaya devam eden aşırıcıları hedef alan yeni sivil güçler görmek istiyorum. Bunlar Muhafazakar Parti'nin yeni programında yer alacak" diye konuştu.

Terör örgütü IŞİD'in oluşturduğu tehdide değinen Bakan May, bunu "ölümcül terörist tehdit" olarak nitelendirerek şunları kaydetti:

"Diğer İslamcı terör örgütleri gibi IŞİD de binlerce masum Müslüman'ın ölümüne sebep oldu. Suriye ve Irak'ın büyük kısmını işgal ettiler. IŞİD o ülkelerdeki insanlara sadece ölüm ve yıkım götürmüyor. IŞİD teröristleri, İngiltere, ABD ve Batı'ya saldırma arzusunu da açıkça belirtti. IŞİD tehlikesi ortada. İngiliz ve Amerikan vatandaşlarını en acımasız şekilde ve alçakça öldürdüler. On binlerce yabancı savaşçının, Avrupalı, Amerikalı, Avustralyalı, İngiliz vatandaşının dikkatini çektiler. Batılı hedeflere saldırmak istediklerini açıkça ortaya koydular. İşte bu nedenle IŞİD'in bitirilmesi için uluslararası koalisyonun parçası olmak en doğrusu. IŞİD, işgal ettiği Suriye ve Irak topraklarında sıkıca tutunmakta başarılı olursa işte o zaman dünyanın ilk terörist devletinin bizim ülkemizden uçakla sadece birkaç saat uzaklıkta kurulmaya başladığını göreceğiz."

Diğer Avrupa ülkelerinin de IŞİD konusunda benzer sorunlarla karşılaştığını belirten May, İngiltere'den 500, Fransa'dan 700, Almanya'dan 400, Belçika'dan 300 kadar kişinin Suriye ve Irak'a savaşmaya gittiğini hatırlatarak "IŞİD'in bitirmek için hala şansımız varken, bunu yapmak için harekete geçmeliyiz. Bu tehditle baş etmeliyiz" ifadesini kullandı.

May, Müslüman İngiliz gençlerinin Suriye ve Irak'a gitmesinin önlenmesinin önemine işaret ederek ülke genelinde ailelerle ve toplumdaki farklı gruplarla sürekli görüşerek, bölgede çekilen acıların dindirilmesine yardımcı olabilmek için oraya gitmeye gerek kalmadan neler yapılabileceğini anlattığını kaydetti.

- Polise daha fazla yetki

İngiliz bakan, aşırıcıların bölgeye gitmesinin engellenmesi için diğer Avrupa ülkeleriyle çalıştıklarını söyleyerek "Kasım sonunda yeni bir terörle mücadele yasa tasarısını tanıtacağız. Bu tasarıda pasaportlara el koyma yetkileri daha da güçlendirilecek. Polis sınırda şüpheli bir kişiyi gördüğünde, kişinin pasaportuna el koyabilecek, seyahatini engelleyebilecek ve soruşturma için zaman kazanılacak" dedi.

Suriye'deki faaliyetlerinden dolayı bu yıl Birleşik Krallık'ta 103 kişinin gözaltına alındığını açıklayan May, terörle mücadele yasalarının kuvvetlendirilmesi için çalıştıklarını söyledi.

İngiltere İçişleri Bakanı May, polisin halihazırda şüpheli gördüğü kişilerin internet ve telefona erişimlerini kısıtlayabildiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Polisin yıllardır içerik haricinde kimin nerede, kiminle, nasıl olduğu gibi iletişim bilgisine erişimi vardı ve büyük terörle mücadele operasyonlarında bunlar kayda değer rol oynadı. Bu yetkilerin kuvvetlendirilmesi gerekli ve ben de aynen bunu yapacağım. Polise ve güvenlik güçlerine bizi güvende tutmalarını sağlayacak yetkileri vermeliyiz. Gelecek Muhafazakar Parti hükümeti de bunu gerçekleştirecek."

May konuşmasında, "IŞİD'in nefret dolu ideolojisinin İslam'la herhangi ilgisinin bulunmadığının" altını çizerek "İngiliz Müslümanlarla yan yana duralım. Bu ideolojinin yok edilmesi ve genç İngiliz Müslümanların radikalleşmesinin önlenmesi için elimizden gelen her şeyi yapalım" çağrısında bulundu.

Birleşik Krallık'ta genel seçim 7 Mayıs 2015'te yapılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı