İngiltere'nin AB'den ayrılması

İngiltere'nin AB'den ayrılması

Eski Fed Başkanı Bernanke:- "İngiliz ekonomisini etkisi altına alacak yavaşlama, düşen varlık fiyatları ve zayıflayan tüketici ve yatırımcı güveni nedeniyle daha da kötüleşecek” - "Avro Bölgesi’ndeki bir üyenin birlikten çıkmaya yönelik bir adımı özellikl

WASHINGTON (AA) – Eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının (Brexit) finansal bir krize yol açmasının mümkün olmadığını belirtti.

Bernanke, Brookings Enstitüsü’nün sitesinde yer alan makalesinde, Brexit’in olası ekonomik ve finansal etkilerini değerlendirdi.

Brexit’ten ekonomik açıdan en fazla İngilizlerin zarar göreceğini öngören Bernanke, ülkenin sınırlarını dahi değiştirebilecek belirsizliğin yıllarca sürebileceğini ifade etti.

Bernanke, makalesinde şu görüşleri paylaştı:

“Böyle temel bir belirsizlik şirket kurulumlarını, sermaye yatırımlarını, işe alımları baskılayabilir. Aslında bu halk oylamasından önce başladı. İngiliz ekonomisini etkisi altına alacak yavaşlama, düşen varlık fiyatları ve zayıflayan tüketici ve yatırımcı güveni nedeniyle daha da kötüleşecek.”

Öte yandan, değer kaybeden sterlinin ihracatı artırarak tampon görevi görebileceğini savunan Bernanke, buna karşın ekonomik maliyetlerin uzun vadede dahi yararlardan daha yüksek olacağını vurguladı.

Bernanke, Avrupa’nın da Brexit’ten olumsuz etkileneceğini anlatırken, şunları kaydetti:

“Buradaki en büyük riskler siyasi. Piyasalar diğer ülke ya da bölgelerin Brüksel’den daha fazla otonomi kazanmaya çalışmasına yönelik riskleri halihazırda fiyatlıyor. Bu tür taleplere sempati duyanlar dahi mevcut ticaret ve düzenleyeci anlaşmaların gevşetilmesinin işleri ciddi derecede aksatacağından endişe duymalı. Avro Bölgesi’ndeki bir üyenin birlikten çıkmaya yönelik bir adımı özellikle istikrarsızlaştırıcı olur çünkü bir ülkenin ortak para alanından çıkması bankalara mevduatların çekimi için akın edilmesine, devletlerin borçlarına ve diğerler ülkelerin çıkış sırasında olduklarına yönelik spekülasyonlara yol açar.”

Dünyanın geri kalanının da Brexit’ten finansal piyasalardaki dalgalanma yoluyla etkilendiğini belirten Bernanke, yatırımcıların altın, dolar ve bazı devlet tahvilleri gibi “güvenli liman”lara yöneldiğini söyledi.

Bernanke, özellikle İngiltere ve Avrupa'daki bankaların hisse senetlerinde büyük kayıplar olmasına karşın finansal bir krizin bu aşamada mümkün görünmediği sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :