İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı

Türk Hukukçular Birliği Hollanda Başkanı Köse:- "İngiltere AB’den çıktığında Türkiye ile AB arasında geçerli olan 1963 Ankara Anlaşması ve Gümrük Birliği de bu ülkeyle sona erecektir”- "Türk vatandaşları artık Ankara Anlaşması'nın getirdiği hak ve korumad

LAHEY (AA) - YASİN YAĞCI - Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması halinde Türkiye ile AB arasında imzalanan 1963 tarihli Ankara Anlaşması’nın da bu ülkeyle sonlanması anlamına geleceği bildirildi.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Türk Hukukçular Birliği (THB) Hollanda Başkanı avukat Ejder Köse, Ankara Anlaşması’nın AB ile yapıldığını belirterek, "İngiltere AB’den çıktığında Türkiye ile AB arasında geçerli olan 1963 Ankara Anlaşması ve Gümrük Birliği de bu ülkeyle sona erecektir." diye konuştu.

Ankara Anlaşması’nın Türk vatandaşlarına getirdiği pek çok hakkın İngiltere’ye bakan yönüyle bu bağlamda kaybolacağı uyarısında bulunan Köse, "Özellikle İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşlarının haklarının erozyona uğraması kaçınılmazdır. 1963 Ankara Anlaşması sonucu Türk vatandaşlarının sosyal ödenek, oturum ve çalışma hakları alanında bazı avantajları ve kazanımları söz konusu. Ankara Anlaşması gereği İngiltere de yasal ikamet eden Türk vatandaşları burada AB vatandaşları gibi eşit haklara sahiptir. İngiltere AB’den çıktığında Türk vatandaşları artık Ankara Anlaşması'nın getirdiği hak ve korumadan mahrum kalacaktır." dedi.

THB Hollanda Başkan Yardımcısı avukat Ali Durmuş da benzer şekilde AB ile Türkiye arasında var olan Gümrük Birliği Anlaşması’nın da birlikten ayrıldıktan sonra İngiltere’yle biteceğini hatırlatarak şu değerlendirmede bulundu:

“Büyük bir olasılıkla AB ve İngiltere kendi aralarında yeni bir serbest ticaret anlaşması yapacaktır. Daha önce diğer üçüncü ülkelerle olduğu gibi Türkiye ticaret fazlası verdiği bir ülkeyle ticaret yaptığı için büyük zarar görecektir. Bu durumun çaresi İngiltere ve Türkiye’nin de ayrı bir serbest ticaret anlaşması yapmasıdır. Ancak AB ile serbest ticaret anlaşması yapacak olan İngiltere bu yeni sağlayacağı üstünlükten kolayca vazgeçer mi bilinmez.”

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :