İngiltere'deki Türkler Daha Fazla Sağlık Ve Eğitim İmkanı İstiyor

İngiltere'deki Türkler Daha Fazla Sağlık Ve Eğitim İmkanı İstiyor

İngiltere'de 7 Mayıs'taki genel seçimde oy kullanacak Türk kökenli seçmenler, yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde yeterli sağlık ve eğitim hizmeti alamamaktan yakınıyor- Türkçe konuşan toplumun oy kullanacağı bölgelerde İşçi Partisi'nin ağırlığı göze çarp

LONDRA (AA) - İNCİ GÜNDAĞ/ASLI ARAL - İngiltere'de bu hafta yapılacak genel seçimde oy kullanmaya hazırlanan Türkiye ve Kuzey Kıbrıs kökenli İngiltere vatandaşları, yeni hükümetten daha fazla sağlık ve eğitim hizmeti ile iş olanağı yaratılmasını bekliyor.

Muhafazar Parti ve Liberal Demokrat Parti koalisyonunun yönettiği İngiltere'de 7 Mayıs'ta genel seçim yapılacak. Başkent Londra'nın kuzeyindeki Harringey, Enfield ve Edmonton bölgelerinde kullanacakları oylarıyla milletvekili seçimini etkileyecek çoğunluğa sahip Türkçe konuşan toplumun üyeleri, yeni dönemde özellikle bölgelerinde ihtiyaçları karşılayamayan sağlık ve eğitim alanındaki hizmetlerin iyileştirilmesini umut ediyor.

Türk esnafın yoğun olarak bulunduğu Harringey bölgesinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan seçmenlerin bir kısmı partilerin programlarına ve siyasi görüşlerine göre verecekleri oyu belirlediklerini söylerken, iki siyasi parti arasında karar vermekte zorlanan bazı seçmenler de son güne kadar beklemeyi tercih ediyor. Oy kullanma hakkına sahip binlerce Türkiye ve Kuzey Kıbrıs kökenli vatandaşın yer aldığı bölgelerde tek bir güçlü milletvekili adayının çıkmaması ise sürekli dillendirilen ortak üzüntü kaynağı.

1958 yılında Londra'ya gelen ve 48 yıldır Green Lanes Caddesi'nde kuaför salonu işleten Kuzey Kıbrıs kökenli Şefik Mehmet, Türkçe konuşan toplumun yerel seçimlerde yakaladığı başarıyı genel seçime yansıtamadığını düşünüyor. 

Harringey Esnaf Derneği başkanlığını da yürüten Mehmet, Türkiye ve Kıbrıs kökenli seçmenlerin 10-15 yıl öncesine kadar en fazla 1-2 belediye meclis üyesi çıkarabildiğini belirterek, "Son yerel seçimlerde bu rakam 36'yı geçti. Siyasete toplum olarak çok yakın duruyoruz, çok da etkili bir toplum haline geldik. Bazı bölgelerde seçimi etkileyebilecek durumdayız. Milletvekilliği için partideki delegelerin de desteği gerekiyor. Örneğin Edmonton bölgesinde İşçi Partisi güçlü. Hep birlikte hareket edersek milletvekili çıkarabiliriz" diye konuştu.

Seçimde partilerin beyannamesini okumadan oy kullanmadığını ifade eden Mehmet, belli bir partiye bağlı kalmadığını bazen İşçi Partisi'ne bazen de Muhafazakar Parti'ye oy verdiğini söyledi.

Şefik Mehmet, Muhafazakar Parti'nin ekonomik anlamda güzel işler yaptığını, hükümetin eğitim ve sağlık sistemiyle ilgili politikalarının ise yanlış olduğunu savundu. Türkçe konuşan toplumun Enfield ve Harringey'deki sağlık hizmetleri konusunda çok sıkıntı çektiğini vurgulayan Mehmet, adım atılmazsa devam eden göçün de etkisiyle sorunların büyüyeceği uyarısında bulundu.

- "Gücümüz sonraki seçimde meclise yansıyacaktır" -

1971'de üniversite eğitimi için geldiği İngiltere'de uzun yıllar turizm sektöründe hizmet veren 64 yaşındaki Kadri Sökmen de Türkçe konuşan toplumun üyelerinin yerel seçimlerde daha fazla yer almaya başladığı belirtti. Sökmen, "Bu seçimde olmasa bile gelecek seçimlerde bunun genele yansıması olacaktır" dedi.

İşçi Partisi'nin "halkı, karma ekonomiyi ve sosyalist yapıyı" desteklediğini, bu sebeple oyunu İşçi Partisi'ne vereceğini kaydeden Sökmen, partiden beklentilerini "halka yönelik yatırımların artırılması, işsizliğin azaltılması, sağlık ve eğitim hizmetlerinin daha ileriye taşınması" olarak sıraladı.

Sökmen, zaman zaman eleştirilerin odağında yer alan İşçi Partisi lideri Ed Miliband'in seçilmesi halinde başbakanlığı yürütebileceğine inandığını dile getirdi.

- "Doktora derdimizi telefonda anlatabiliyoruz" -

Uzun yıllardır İngiltere'de yaşayan ve iktidardaki Muhafazakar Parti'nin politikalarını eleştiren 48 yaşındaki fırın çalışanı Aslıhan Günboğa, seçimlerde oyunu İşçi Partisi'ne vereceğini söyledi.

Muhafazakar Parti'nin "her şeyi zorlaştırdığını" iddia eden Günboğa, "Aile hekimini bile göremiyoruz artık. Derdimizi telefon üzerinden dinliyorlar" dedi. Günboğa, İşçi Partisi'nin kuracağı hükümetin sağlık alanına daha fazla yatırım yapacağını düşündüğünü belirterek, parti lideri Miliband'i başarılı bulduğunu aktardı.

İngiltere parlamentosunda Türkçe konuşan toplumu temsil edecek isimleri görmekten memnuniyet duyacağını kaydeden Günboğa, böylelikle toplumun sorunlarının daha kolay çözüme kavuşacağına inandığını belirtti.

8 yıldır İngiltere'de yaşayan 48 yaşındaki kasiyer Döndü Gülseven ise bu seçimde ilk defa oy kullanacağını ve oyunu hangi partiye vereceğine henüz karar vermediğini dile getirdi. 

Gülseven, kendisine en uygun partiyi seçebilmek için araştırmalarının devam ettiğini ifade ederek, "Her konuda oyumun iyi bir yere gitmesini isterim. Hayatımızda en önemli şey sağlık. Yeni hükümetin sağlık alanına eğilmesini istiyorum. Üniversiteyi bitiren genç sayısı çok ve iş bulamıyorlar. Onlara iş sağlanması da bir diğer konu" diye konuştu.

-"Son hükümetin işverenin yanında olmasını yanlış buluyorum"-

Kafe işletmecisi Cem Kaplan da 20 yıldır yaşadığı İngiltere'de İşçi Partisi ile Yeşil Parti arasında karar veremediğini söyledi. Kaplan, "Yeşil Parti'ye kendimi biraz daha yakın hissediyorum. İşçi Partisi bizim sesimizi daha iyi duyuruyor, tanıdıklarımın çoğu oyunu İşçi Partisi'ne vereceğini belirtiyor. Ben de Yeşil Parti'ye oy vererek, onların sessiz kalmamasını sağlamak istiyorum. Asıl amacım bu" ifadesini kullandı.

Muhafazakar Parti'nin politikalarını eleştiren Kaplan, "Kendim işveren olmama rağmen son hükümetin genelde işverenlerin yanında olmasını ben yanlış buldum. Az gelirli insanların korunması daha da azaldı. Yanlış bir politika uyguladılar. Tabanı zayıflatarak, yukarıyı güçlendirmek yanlış bir politika. Yeni gelecek hükümetin her vatandaşa eşit davranmasını, herkes için bir şeyler düşünmesini istiyorum" diye konuştu.

- "Türkçe sınavlarının kaldırılmaması önemli" -

Seçilmelerine yüksek olasılık verilmese de bu genel seçimde dört Türk kökenli aday milletvekilliği için yarışacak. Muhafazakar Parti'den Gönül Daniels ve Isabel Sigmac, İşçi Partisi'nden İbrahim Mehmet ve Liberal Demokrat Parti'den Turhan Özen çeşitli bölgelerden milletvekili adayları arasında bulunuyor. 

Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, İngiltere'deki genel seçiminde dört Türk milletvekili adayı bulunmasının önemini vurgulayarak, "İngiltere'deki vatandaşlarımızın siyasi hayata aktif olarak katılmaları toplumun buradaki uyumu, entegrasyonu anlamında katettiği mesafeyi göstermektedir. 2010 seçimlerinde bir olan Türk kökenli milletvekili aday sayısının bu seçimlerde dörde çıkmış bulunması, adayların üç farklı siyasi partiden seçime iştirak etmeleri önemli bir gelişmedir" dedi. 

Yorulmazlar, İngiltere'deki genel seçim sürecinde Türk toplumunun taleplerinin kayda geçirildiğini belirterek, özellikle üniversite okumak için lisede yapılan sınavlarından Türkçe'nin kaldırılması kararı hakkında iki büyük siyasi partinin temsilcileri bakan ve genel başkan düzeyinde Türk toplumunun sınavın kaldırılmasına yönelik itirazlarını kaydettiklerini söyledi.

Yorulmazlar, "Seçim sonrasında gerekli tedbirleri alacaklarını ve Türkçe sınavının kaldırılmaması yönünde çalışma yapacaklarını ifade ettiler. Toplumun bu adımların atılmasındaki aktif katkısı bizim için ziyadesiyle memnuniyet verici bir gelişme oldu."

İngiltere'de 7 Mayıs perşembe günü seçmenler 650 milletvekilini belirmek için sandık başına gidecek. Son anketler David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti'yi, Ed Miliband liderliğindeki İşçi Partisi'nin bir puan önünde gösteriyor. Seçimde hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaşması beklenmiyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı