İngiltere'deki terör saldırısına tepkiler

İngiltere'deki terör saldırısına tepkiler

AGİT ve G7 dönem başkanları Manchester'da yaşanan terör saldırısını kınadı

VİYANA/ROMA (AA) - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve G7 Liderler Zirvesi dönem başkanları İngiltere'nin Manchester kentinde yaşanan terör saldırısını kınadı.

Avusturya Dışişleri Bakanı ve AGİT Dönem Başkanı Sebastian Kurz, yayınladığı mesajda, 'Ne zaman terör saldırısı haberi duysam, bu beni derinden sarsıyor. Konserde eğlenen gençleri ve çocukları hedef alan bu barbarca saldırıyı şiddetle kınıyorum." ifadesini kullandı.

Manchester da meydana gelen saldırının terörizmle mücadelenin zaruretine işaret ettiğini belirten Kurz, "Bu tür saldırıların önlenmesi ve toplumların içinde ortaya çıkan radikalleşmenin önüne geçilmesi ancak ülkeler arasında yakın işbirliği ile mümkün olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

AGİT tarafından yayınlanan açıklamada, Kurz'un yanı sıra AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier’in de saldırıyı kınadığı bildirildi.

Zannier, açıklamasında terörizmle mücadelede herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Terörle mücadele için gerekli yasal düzenlemeleri güçlendirmeliyiz. Ama aynı zamanda terörizme yol açan şiddet yanlısı aşırıcılık ve radikalleşmenin önlenebilmesi için sivil toplum örgütlerinin, kadınların, gençlerin ve dini liderlerin toplumdaki rolünü artırmamız gerekiyor. "

- G7 zirvesinde terörle ortak mücadele mesajı

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni de cuma günü ev sahipliği yapacakları G7 Liderler Zirvesi'nde teröre karşı ortak mücadeleye yönelik güçlü bir mesaj çıkması için çalıştıklarını bildirdi.

Terörle mücadelede topyekün çabanın önemine dikkati çeken ve bunu cuma günü başlayacak G7 liderler zirvesinde de vurgulayacaklarını aktaran Başbakan Gentiloni, "Taormina’da düzenlenecek G7 Zirvesi’nde terörle ortak mücadele için mümkün olan en güçlü mesajın verilmesi için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Gentiloni, dün gece yaşanan bombalı saldırı sonrası Roma’daki başbakanlık sarayında bir basın toplantısı düzenledi.

Saldırıyı kınayan ve İngiliz halkına taziyelerini bildiren Gentiloni, "Manchester’daki saldırı, bütün Avrupa’ya yönelik bir saldırıdır." ifadelerini kullandı.

İtalya Başbakanı "korkakça" diye nitelediği saldırının Avrupa'nın özgürlük anlayışına zarar veremeyeceğini belirtti.

Gentiloni, saldırıdan etkilenler arasında bir İtalyan vatandaşının bulunmadığını kaydetti.

Öte yandan, İçişleri Bakanı Marco Minniti de öğleden sonra terörle mücadele kurulunu acil toplantıya çağırarak, hem ülkedeki turizm bölgelerinde hem de G7 kapsamında alınacak önlemleri gözden geçirdi.

İngiltere'nin Manchester kentinde meydana gelen terör saldırısında 22 kişi hayatını kaybetti, 60'dan fazla kişi de yaralandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :