İngiltere'deki saldırıların ardından islamofobik olaylarda ciddi artış

İngiltere'deki saldırıların ardından islamofobik olaylarda ciddi artış

Manchester'daki terör saldırısından sonraki haftada Müslüman karşıtı nefret olayları, saldırı öncesindeki haftaya kıyasla yüzde 464 arttı- Londra Köprüsü'ndeki saldırının ardından kentte islamofobik nefret suçları oranı da yüzde 471 yükseldi- Ülkedeki Müs

LONDRA (AA) - İNCİ GÜNDAĞ - İngiltere'nin başkenti Londra ve kuzeyindeki Manchester kentinde yaşanan iki terör saldırısının ardından ülke genelinde Müslümanları hedef alan nefret olaylarında önemli artış kaydedildi.

Müslümanlara yönelik saldırıları takip eden "Tell Mama" grubunun son verilere göre, 22 Mayıs'ta Manchester'da bir konserin bitiminde düzenlenen bombalı saldırının ardından 23-31 Mayıs haftasında islamofobik nefret suçları, önceki haftaya oranla yüzde 464 arttı.

Hükümet destekli Tell Mama Direktörü Fiyaz Mughal, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Manchester Arena Konser Salonu'ndaki saldırı öncesindeki 15-21 Mayıs haftasında ülke genelinde 25 İslamofobik nefret suçu işlendiğini, saldırıyı takip eden 23-31 Mayıs haftasında ise bu tür saldırıların sayısının 141'e çıktığını aktardı.

Tell Mama verilerine göre, söz konusu nefret olaylarının 56'sı internet ortamında yaşandı. Sokaktaki saldırıların ise 26'sı Manchester'da, 15'i başkent Londra'da kayıtlara geçti.

Mughal şöyle konuştu:

"Bu rakamlar, bize tam tabloyu vermiyor. Gerçek şu ki, bu artış, Manchester'daki gibi büyük çaplı terör saldırılarından sonra daha fazla Müslüman karşıtı nefret olayının gerçekleştiğini gösteriyor. Ayrıca Manchester'da 2011'de çalışmaya başladığımızdan bu yana kentte İslamofobik nefret suçlarının en yüksek rakama ulaştığı net. Bunun sebebi, terörizmin menfur acımasızlığı sonucu küçük yaştaki çocukların kasıtlı olarak öldürülmesi ve yaralananlardan birçoğunun halen yoğun bakım desteğine ihtiyaç duyması olabilir. Tabii ki insanlar öfkeli ve böyle olmakta da haklılar. Ancak bu öfke, masum Müslüman vatandaşları değil, aşırılıkla mücadeleyi hedef almalıdır."

- "Suçu yetkililere bildirin"

Ay başında Londra'nın merkezindeki Londra Köprüsü'nde düzenlenen bombalı ve bıçaklı saldırının ardından kentte günlük olarak işlenen İslamofobik nefret suçları yüzde 471 arttı.

Londra Belediyesi verilerine göre, 2017 itibariyle kentte günde ortalama 3,5 islamofobik nefret suçu işlenirken, saldırının ardından ise bu oran ortalama 20'ye çıktı.

Müslüman toplum ile Müslüman olmayanlar arasındaki iletişimin kuvvetlendirilmesi için çalışmalarda bulunan Islamix kuruluşunun Direktörü Muhammed Khaliel, saldırıya uğrayan birçok kişi ilgili kuruluş veya yetkililerle iletişime geçmediği için son dönemde yaşanan olayların hepsinin kayıt altına alınamadığını belirtti.

Khaliel, bu sebeple eldeki verilerin tam olarak gerçeği yansıtmadığına ve asıl oranın bilinenden çok daha yüksek olabileceğine dikkati çekti.

Yakın geçmişte sokaktaki bir kişinin yanından geçen Müslüman kadına tükürdüğüne şahit olduğunu anlatan Khaliel, "Kadın, bunu nefret suçu olarak polise bildirmektense sessiz kaldı ve yoluna devam etti." dedi.

Khaliel, İslamofobik suçlarda başörtüsü kullanan kadınların erkeklere göre daha fazla hedef alındığını belirterek, "Başörtüsü kullanan Müslüman kadınlar, bu saldırıların asıl yükünü taşıyan sessiz kurbanlar. Müslüman kadınlara ve diğerlerine her zaman 'suçu yetkililere bildirin' diyorum." ifadelerini kullandı.

- Manchester ve Londra'daki saldırılar

22 Mayıs gecesi pop müzik sanatçısı Ariana Grande'nin Manchester Arena Konser Salonu'nda verdiği konserinin sonunda bombalı saldırı düzenlenmişti. Adı "Salman Abedi" olarak açıklanan saldırganın salon çıkışında üstündeki el yapımı parça tesirli bombayı patlatması sonucu 7'si çocuk, 22 kişi hayatını kaybetmiş, 59 kişi yaralanmıştı.

3 Haziran'da ise kullandıkları minibüsle başkentin ünlü Thames Nehri üstündeki Londra Köprüsü'nde yayaları ezen, daha sonra yakındaki Borough Pazarı'nda araçtan inerek çevrede bulunanları bıçaklayan üç kişi, polis tarafından vurularak öldürülmüştü. Saldırganların dışında 8 kişinin hayatını kaybettiği olayda 48 kişi yaralanmıştı.

Londra'daki en son terör saldırısında 48 yaşındaki İngiliz vatandaşı Darren Osborne, kullandığı kiralık kamyoneti başkentin kuzeyindeki Finsbury Park semtinde teravih namazından çıkan cemaatin üzerine sürmüştü. Saldırıda bir kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi yaralanmıştı. Olay yerinde yakalanarak gözaltına alınan Osborne hakkındaki soruşturma devam ediyor.

Ailesi saldırganın ırkçı olmadığını ileri sürmüş ancak polis, Osborne'un akli dengesinin yerinde olup olmadığının inceleneceğini açıklamıştı. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Times, saldırganın geçen hafta Galler'in güneyindeki Pentwyn kentinde bir komşusunun çocuğuna ırkçı saldırıda bulunduğunu yazmıştı. Görgü tanıkları da Osborne'un Finsbury Park saldırısı sırasında “Müslümanları öldüreceğim” diye bağırdığını aktarmıştı.

Birleşik Krallık'ta Müslümanlara yönelik İslamofobik saldırıları "Tell Mama" isimli grup kayıt altına alıyor. Britanya Polis Şefleri Birliği (ACPO) ve ülke genelindeki tüm emniyet birimleriyle ortak çalışan Tell Mama, hükümet tarafından 2012 yılında kurulmuştu.

İngiltere ve Galler'de fiziksel engeli, cinsiyeti, ırkı, dini, inancı veya cinsel tercihi nedeniyle bireyle dalga geçmek, o kişiyi aşağılamak ya da tacizde bulunmak nefret suçu kapsamına giriyor ve failler hapis cezası alabiliyor.

Birleşik Krallık'ta yaklaşık 2 milyon 800 bin Müslüman yaşıyor. Bunlar nüfusun yüzde 4,4'ünü oluşturuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :