İngiltere'de Müslümanlara yönelik saldırılar

İngiltere'de Müslümanlara yönelik saldırılar

İngiltere'de önceki hafta uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden İşçi Partili milletvekili Jo Cox’un açıklaması planlanan rapor, Müslümanlara yönelik saldırılarda geçen yıl "patlama" yaşandığını ortaya koydu- Saldırılar 2015'te yüzde 326 artarken ma

LONDRA (AA) - İngiltere'de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden İşçi Partili milletvekili Jo Cox’un açıklaması planlanan rapor, Müslümanlara yönelik saldırılarda geçen yıl “patlama” yaşandığını ortaya koydu.

İslamofobi vakalarını takip eden İngiliz sivil toplum kuruluşu Tell Mama, Müslümanlara yönelik saldırıların 2015’te yüzde 326 arttığını açıkladı.

Merkezi Londra'da bulunan kuruluşun son raporuna göre, Müslümanlara yönelik saldırıların başlıca hedefi İslami kıyafet giyinen kadınlar olurken, saldırganlar arasında ergenlerin sayısı artış gösterdi.

Tell Mama raporunda, saldırıların daha çok eğitim kurumlarında, toplu taşıma araçlarında ve kent merkezlerinde düzenlendiği belirtildi.

Örtülü kadınların daha fazla saldırıya maruz kaldığı ifade edilen raporda, saldırganlar arasında 13-18 yaşlarındaki beyaz erkeklerin sayısında artış görüldüğü vurgulandı.

Raporda, "Bazı ergenlerin radikalleştiği ve yaş gruplarının çoğunlukla diğer kültürlere daha açık olma yönündeki ana akım görüşlerinden uzaklaştıkları görülüyor." değerlendirmesine yer verildi.

Raporun hazırlanma sürecinde Tell Mama’ya bin 128 şikayet ulaşırken, kurum bunların 800’den fazlasını bağımsız olarak doğruladığını belirtildi.

Raporda ifadelerine yer verilen mağdurlar, saldırı anında çevredekilerin çoğunlukla herhangi bir müdahalede bulunmadığını dile getirdi.

Rapora göre, Müslüman kadınların yanı sıra hizmet sektöründe çalışan Müslümanlar, güvenlik görevlileri ve taksi şoförleri de nefret suçlarının başlıca mağdurları arasında yer aldı.

Raporda, aşırı sağcı grupların Müslümanlara karşı nefreti yaymak için sosyal medyayı etkin bir şekilde kullandığı ifade edildi.

- "Hükümet yanılgıya düşmemeli"

Tell Mama Başkanı Shahid Malik, raporla ilgili yaptığı açıklamada, "İstatistikler Müslümanlara karşı nefretin hem internette, hem de sokaklarda ulaştığı boyutu ortaya koyuyor. Göz önündeki Müslüman kadınlar, korkak nefret çığırtkanları tarafından hedef gösteriliyor." dedi.

"Saldırılardaki artış Müslümanlara yönelik nefretin yayılmasına karşı verilen mücadeleye karşın, toplum olarak hala pek çok vatandaşımızı yüz üstü bıraktığımızı gösteriyor.” diyen Malik, “İngiltere’nin AB’den ayrılmasına yönelik oylamayı ve arttığı görülen ırkçı saldırıları dikkate aldığımızda, İngiltere’deki azınlıklar için işler hızla nahoş bir hal alabilir. Hükümet bu konuda yanılgıya düşmemeli." ifadesini kullandı.

Önceki hafta seçim bölgesinde katıldığı toplantının ardından bir aşırı sağcı tarafından öldürülen İşçi Partili kadın Milletvekili Jo Cox'un, Tell Mama ile işbirliği halinde rapor hazırladığı ortaya çıkmıştı. Cox'un, Tell Mama raporunun bugün İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında duyurması planlanıyordu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :