İngiltere Yunanistan'daki referandumunun sonucuna hazırlıklı

İngiltere Yunanistan'daki referandumunun sonucuna hazırlıklı

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne:

LONDRA (AA) – İngiltere Maliye Bakanı George Osborne Yunanistan’daki referandumundan çıkabilecek her sonuca İngiltere ekonomisinin hazırlıklı olduğunu söyledi.

İngiliz yayın kurumu BBC’de  “The Andrew Marr Show”da gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Osborne, “Yunanistan’daki durumun Avrupa ekonomisi üzerinde ve bizim üzerimizde etkisi olduğu konusunda kimsenin şüphesi olduğunu sanmıyorum.  Bu yüzden kendi sorunlarımızı çözmemiz gerekiyor; bütçe fazlası vermeli, borçlarımızı azaltmalı ve dünyanın önümüze çıkaracaklarına karşı daha hazırlıklı olmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Marc Carney ile de yarın bir görüşme yapacağını belirten Osborne, “Yunanistan neye karar verirse, Britanya hazırlıklı” dedi.

Maliye Bakanı Osborne, çarşamba günü açıklanacak olan yeni bütçe düzenlemelerine ilişkin olarak konut yardımında kesintiye gidilebileceğine işaret ederek, “Eğer sosyal yardımlarında azaltmaya gitmezsek, kamu hizmetlerini azaltmak zorunda kalacağız” diye konuştu.

İngiltere’de 16-64 yaşları arasındaki vatandaşların alabilecekleri yıllık maksimum sosyal yardımın ise Londra’da yaşayanlar için 23 bin sterline düşürülmesinin planlandığını belirten Osborne, bu limitin ülkenin geriye kalan kısmında daha da düşük seviyede tutulacağını bildirdi.

Osborne, İngiltere’de gelir vergisi ödeme limitinin ise 12 bin 500 sterline çıkarılmasının planlandığını, bu sınırın altında yıllık kazancı olanların gelir vergisinden muaf tutulacaklarını vurguladı.

Osborne, İngiltere’de yıllık kazancı 31 bin 786 bin sterlinin üzerinde olan çalışanların ödediği yüzde 40 oranındaki gelir vergisinin başlangıç seviyesinin ise 50 bin sterline yükseltilmesinin planlandığını söyledi.

Osborne, sosyal konutlardaki yaşayan kiracıların ödemelerinde de bir takım değişikliklerin yapılacağını ifade etti. Londra’da sosyal konutlarda yaşayan ve yıllık 40 binden fazla kazanan kiracıların, bölgedeki konut piyasası seviyesinde kira ödemesinin planladığını belirten Osborne, ülkenin diğer kesimlerinde yaşayan kiracılar için bu seviyenin 30 bin sterlinde tutulacağını ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı