'İngiltere ve Türkiye ilişkilerinde artan bir ivme var'

'İngiltere ve Türkiye ilişkilerinde artan bir ivme var'

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası Üst Yöneticisi Öz, Türkiye ve İngiltere arasında son 15 yılda ticari ve ekonomik ilişkilerin giderek güçlendiğini belirterek, “İngiltere ve Türkiye ilişkilerinde artan bir ivme var." dedi.

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Üst Yöneticisi Emrah Öz, Londra’da İngiliz yatırımcılarla olan görüşmelerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere ve Türkiye ilişkilerinde artan bir ivme olduğunu belirten Öz, geçen yıl Türkiye ve İngiltere'nin karşılıklıticaretinde artış görüldüğünü kaydetti.

Öz, "İngiltere'nin resmi verilerine göre, İngiltere'nin Türkiye'ye olan toplam ürün ihracatı geçen yıl yüzde 26 artarak 4 milyar 628 milyon sterlinden toplam 5 milyar 832 milyon sterline yükseldi. Türkiye'nin geçen yıl İngiltere'ye yaptığı toplam ürün ihracatı yüzde 10,7 artarak 7 milyar 461 milyon sterlinden 8 milyar 259 milyon sterline yükseldi. Bu verilere henüz hizmet ithalat ve ihracat verileri dahil değil." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin İngiltere için hedef pazarlardan biri olarak belirlendiğini vurgulayan Öz, şunları kaydetti:

"İngiltere geçen yıl Brezilya’ya yaptığı toplam ürün ihracatının neredeyse (1 milyar 963 milyon sterlin) 3 katını Türkiye’ye yapmış durumda. Türkiye büyük bir pazar ve büyük bir potansiyel. Amacımız, Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı yatırımı yükseltmeye çalışmak. İngiltere'de bulunmamızın amacı da bu... Burada bölge bölge gezip firmalara Türkiye’de yatırım koşullarını anlatmak... İngiltere’nin Brexit’le, Türkiye’nin Gümrük Birliği ile yaşadığı farklı alanlardaki sıkıntılar iki ülkeyi farklı alanların arayışına itiyor. İki ülke de alternatifleri büyük bir potansiyel olarak görüyor."