İngiltere Başbakanı May Bahreyn'de:

İngiltere Başbakanı May Bahreyn'de:

"Körfez'in güvenliği, İngiltere'nin güvenliğinin bir parçasıdır"

MANAMA (AA) - İngiltere Başbakanı Theresa May, Körfez ülkelerinin güvenliğinin İngiltere'nin güvenliğinin bir parçası olduğunu belirterek, Körfez ülkeleriyle güvenlik ve savunma alanlarında işbirliğini güçlendirmek için çalışacaklarını söyledi.

Bahreyn resmi haber ajansı BNA'nın haberine göre May, Bahreyn'in doğusundaki Halife bin Selman limanındaki askeri üste bulunan İngiliz Kraliyet Donanması güçlerini ziyaret etti.

Kraliyet Donanması güçlerini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada May, "Bahreyn'e Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) toplantısına katılmak, Körfez ülkeleriyle ortaklığımızı pekiştirmek, güvenlik ve savunma alanlarında işbirliğini güçlendirmek, yurtiçi ve yurtdışındaki vatandaşlarımızın güvenliğini korumanın yanı sıra uluslararası düzeyde kalkınma için gereken istikrarın muhafazasını vurgulamak için geldim." dedi.

May, donanma güçlerine hitaben ise, "Bizim de güvenliğimiz anlamına gelen Körfez ülkelerinin güvenliği için yaptığınız çalışmalara bizzat tanık oldum. Hepiniz Birleşik Krallığın dünya vizyonunu uygulamada etkin bir rol oynayarak katkı sağlıyorsunuz." diye konuştu.

Donanma güçlerinin, Körfez ülkelerinin güvenliği için yaptıkları çalışmaların önemine vurgu yapan May, "Körfezin güvenliği, İngiltere'nin güvenliğinin bir parçasıdır." ifadelerini kullandı.

İngiltere Kraliyet Donanması'nın, deniz güvenliğini güçlendirmede etkin rol oynadığını kaydeden May, "Ortadoğu, dünyadaki petrolün üçte birine, doğalgaz ihracatının yüzde 15'ine sahip." diye konuştu.

Bölgeye deniz aracılığıyla gelen ticari akışı korumak gerektiğini vurgulayan May, bunun enerji piyasasındaki istikrarı sağlamak için son derece önemli olduğunu belirtti.

Gelecek dönemde deniz kuvvetleri alanında yatırım yapmayı planladıklarını kaydeden May, Kraliyet Donanması'nın diplomatik çabaları ve iki ülke arasındaki tarihi ilişkileri güçlendirilmesini desteklediğini ifade etti.

KİK ülkelerinin toplantısına onur konuğu olarak katılmak üzere dün Bahreyn'in başkenti Manama'ya gelen May, söz konusu toplantıya katılacak ikinci Avrupalı lider ve ilk kadın olacak.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mayıs 2015'te ilk Avrupalı lider ve onur konuğu olarak, Riyad'da bir araya gelen KİK ülkeleri liderlerinin toplantısına katılmıştı.

Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad Al Halife ve İngiltere kraliyet tahtının varisi Galler Prensi Charles, 10 Kasım'da Bahreyn Savunma Kuvvetlerine bağlı Selman Limanı Üssü'nde, Kraliyet Donanması için bazı tesislerin açılışını yapmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :