İngilizlere dikkat edilmeli

İngilizlere dikkat edilmeli

Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Güçlü: “Cemil Meriç, “insanın en büyük düşmanı şeytandır, insanlığın en büyük düşmanı da İngilizlerdir” der. İslâm dünyası ve Osmanlı’nın başına gelen bütün felaketlerde İngilizler ile Yahudilerin payı vardır.”

Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, Mehmet Ali Paşa ve Kavalalı Hanedanı dile geldi. Aydınlar Ocağı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güçlü, İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbette Mısır’ı, Mısırlılar’dan başka her millet ve topluluğun yönettiği gerçeğini dile getirdi. Mısır’ı Nil Vadisi’nde kendine özgü dili ve yaşamıyla oluşan Kobt (Kıpti)milleti tarafından yönetildiğini ve daha sonra sırasıyla Firavunlar ve Hz. Yusuf’un Mısır’a maliye bakanı olmasıyla birlikte İslâm’la tanışan Mısır’a tekrar pagan kültürün hakim olduğunu ve Müslümanların, Beni İsrailoğulları tarafından köleleştirildiğini anlattı. İskender ve Sezar’dan sonra hicri 638’lerde Hz. Ebu Bekir döneminde Amr bin Âs komutasında İslâm orduları tarafından Mısır’ın fethedildiğini ifade eden Dr. Mustafa Güçlü,, Emeviler ile Abbasiler ve Fatimiler’den sonra Mısır’daki yönetimin Türklerin eline geçtiğini anlattı.

Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın, Osmanlı döneminde Konya’dan Balkanlar’a göç eden ve o zaman Makedonya’nın, bugünkü Yunanistan’ın Kavala şehrine yerleşen İbrahim Ağa ile Tosun Ağa ailesinden olduğunu söyleyen Güçlü, Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın bu ailenin içinden çıkmış, okuma yazması olmayan ama karizması çok yüksek, zeki, akıllı, kapasiteli ve çocukluğu Fransa’da geçmiş bir Osmanlı paşası olduğunu söyledi.

Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilerek valiyle yönetilen Mısır’ın 1798’de, Napolyon ve ordusu tarafından işgal etmesi üzerine aralarında Kavalalı Mehmed Ali Çavuşunda bulunduğu Osmanlı takviye kuvvetlerini Mısır’a gönderdiğini belirten Güçlü, Napolyon’un 1799’da Akka Kalesi’nde Cezzar Ahmed Paşa ve Koç Bekir Ağa yönetimindeki Osmanlı kuvvetlerine yenildiğini de anlattı. Bu Osmanlı kuvvetleri içerisinde becerisiyle, aklıyla ve zekasıyla öne çıkarak Mısır’da yönetimi ele geçiren Kavalalı Mehmed Paşa’nın, III. Selim tarafından 1805’te vali olarak atandığını belirten Güçlü, şunları dile getirdi: “Mehmed Ali Paşa, Mısır’da Fransa ve İngiltere’nin desteğiyle güçlü bir ordu kurdu. Vehhabi ayaklanmasını bastırdıktan sonra her alanda reform hareketi başlattı. Mora'da patlak veren isyanı bastırmakta güçlük çeken Osmanlı Devleti Mehmet Ali Paşa'dan yardım istedi. Bu başarısına karşılık Mora ve Girit valilikleri söz verildi. İsyan bastırıldı ama 1829'daki Edirne Antlaşması'yla Mora, Yunanistan'a verilince Kavalalı Mehmet Ali Paşa bu sefer de Suriye valiliğini istedi. Ancak Mehmet Ali Paşa'nın genişleme siyasetinden çekinen İstanbul Hükümeti Mehmet Ali Paşa'nın bu isteğini reddetti. Bunun üzerine Mehmet Ali Paşa Filistin'e yürüdü ve Akka Kalesi'ni ele geçirdi. İstanbul Kavalalı'nın üstüne ordu gönderdiyse de Ağa Hüseyin Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa komutasındaki Mısır kuvvetleri tarafından bozguna uğratıldı. Mısır Kuvvetleri Halep, Şam ve Adana'yı ele geçirdiler. Konya'da Sadrazam Reşit Paşa'nın kuvvetlerini de yenip Kütahya'ya kadar ilerlediler. Mısır valisini ortadan kaldırmak ve kaybettiği toprakları geri almak isteyen II. Mahmud, Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın üzerine bir ordu daha gönderdi. Osmanlı ordusu ile Mısır ordusu Nizip'te karşılaştı. Osmanlı ordusu bozguna uğrayınca Rusya'nın soruna el atmasından ve Kavalalı'nın güçlenmesinden çekinen Avrupa Devletleri, Londra'da düzenlenen konferansta imzalanan antlaşmaya göre Suriye, Girit ve Adana Osmanlı Devletine geri verildi, Mısır ise Kavalalı Mehmet Ali Paşa ve soyundan gelenlere bırakıldı. Kavalalı Mehmet Ali Paşa 1845'te İstanbul'a gelip padişaha bağlılığını bildirdi. 1848'de Kahire'de öldü.”

İNGİLİZLERE DİKKAT!

İngiltere’deki referandumla ilgili bir soru üzerine Dr. Güçlü, İngilizlere her zaman dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durarak “Cemil Meriç, “insanın en büyük düşmanı şeytandır, insanlığın en büyük düşmanı da İngilizlerdir” der. İslâm dünyasının ve Osmanlı’nın başına gelen bütün felaketlerde İngilizler ile Yahudilerin payı vardır.” dedi.

Haber Merkezi