İngiliz yüzücü Walker, Çanakkale Boğazı'nda gösteri yaptı

İngiliz yüzücü Walker, Çanakkale Boğazı'nda gösteri yaptı

İstanbul'da düzenlenen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'na onur konuğu olarak katılan Walker, TMOK tarafından organize edilen etkinlik kapsamında Çanakkale Boğazı'nda yüzdü- Walker:"Benim için okyanuslarda bulunmak önemli ama burada bulunmak çok

ÇANAKKALE (AA) - Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından bu yıl 27. kez düzenlenen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı için Türkiye'de bulunan dünyaca ünlü İngiliz yüzücü Adam Walker, Çanakkale Boğazı'nda gösteri yüzüşü yaptı.

Walker, TMOK Başkan Yardımcısı Nihat Usta ve beraberindekilerle Çimenlik Kalesi Komutanlığı İskelesi'nde bağlı bulunan Nusret Mayın Gemisi'ne geldi.

Son hazırlıklarını yapan Walker, daha sonra Çanakkale Belediyespor Yüzme Takımı sporcuları Asilay Selçuk ve Ayşe Selin Kavdır ve belediye başkan vekili Erkan Aygören ile denize girdi. Walker, ters akıntı nedeniyle ekibe eşlik etmekte zorlanan Aygören'e yardım edip, sahile yönlendirdi.

Suda yaklaşık 30 dakika kalan Walker, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Çanakkale gibi önemli ve tarihi bir yerde bulunmaktan dolayı mutlu ve heyecanlı olduğunu söyledi.

Bu coğrafyada 100 yıl önce büyük bir savaş yaşandığını hatırlatan Walter, şöyle konuştu:

"Arkadaşlık ve barış adına buradayız. Türkiye ve Türk insanına çok teşekkür ederim. Çok mutluyum. Benim için çok duygusal ve kalbimin çarptığı bir nokta burası çünkü bu suların tarihini ve geçmişini biliyorum. Çanakkale Boğazı ve İstanbul Boğazı'nda ilk hissettiğim konu, güçlü akıntının olmasıydı ama Çanakkale Boğazı'nda akıntı daha da güçlü. Okyanusta her gün şartlar değişir. Dolayısıyla bu senin kaderini belirler. Burada bulunduğumda akıntının daha güçlü bir şekilde beni ittiğini ve normalden daha fazla bir efor sarf ettiğimi hissettim. Benim için okyanuslarda bulunmak önemli ama burada bulunmak çok daha önemli, burası tarih kokuyor."

 

- Barışa kulaç atacaklar

 

Usta ise Walker'ın, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla düzenledikleri "Gelibolu 1915" yüzme etkinliğine, ülkesine dönmesi gerektiğinden katılamayacağını anlattı.

Etkinliğin 1 Ağustos'ta Anzak Koyu'nun bin 915 metre açığından gemideki yaklaşık 750 yüzücünün suya atlamasıyla başlayacağını dile getiren Usta, "Sporcular daha sonra koya yüzecek. Onları topla tüfekle değil, 100 yıl önce olduğu gibi kollarımızı açarak, bağrımıza basarak karşılayacağız. Türk, Avustralyalı, Yeni Zelandalı yüzücüler karışık olarak sahile gelecek. Bu bir yarış değil bir anma etkinliğidir" ifadelerini kullandı.

Usta, savaşlara Osmanlı ordusu adına katılıp şehit olanlar ile işgal güçlerinden hayatını kaybedenler anısına özel madalyalar yaptırdıklarını bildirerek, bunların yarış bitiminde yüzücülere hediye edileceğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı