İngiliz Basını: “AB’nin Brexit planını reddediş şekli aşağılayıcı”

İngiliz Basını: “AB’nin Brexit planını reddediş şekli aşağılayıcı”

İngiliz medyası, Avusturya'nın Salzburg şehrinde Avrupa Birliği ülkeleri liderlerinin yaptığı gayrı resmi toplantıda İngiltere Başbakanı Theresa May'in...

İngiliz medyası, Avusturya'nın Salzburg şehrinde Avrupa Birliği ülkeleri liderlerinin yaptığı gayrı resmi toplantıda İngiltere Başbakanı Theresa May'in sunduğu AB'den çıkış "Brexit" önerilerinin Avrupa Birliği liderleri tarafından reddedilmesinin aşağılayıcı olduğunu yazdı.

AB liderleri İngiltere'nin Kuzey İrlanda ile arasına bir gümrük sınırı koymaması halinde anlaşma sağlanmadan ayrılmanın söz konusu olacağı konusunda İngiltere'yi uyardı. Theresa May, İngiltere ile Kuzey İrlanda'nın tek bir ülke olduğunu kesin bir sınırın konmasının mümkün olmadığını belirtti. Bu durumda anlaşma olmadan da ayrılma konusuna hazırlıklı olduklarını belirtti. AB liderleri ise May'in Brexit tekliflerinin AB'nin birlik ruhuna aykırı olduğunu kaydetti.

İngiliz medyası May'ın Brexit planının reddedilmesine büyük tepki göstererek, bunun aşağılayıcı bir durum olduğunda birleşti.

Daily Mirror birinci sayfasında Başbakan May'e hitaben "Senin Brexit'in çöktü" ifadesini kullandı.

Diğer İngiliz gazeteleri de birinci sayfalarında Reuters'in Başbakan May'in AB liderlerinden ayrı bir yerde tek başına kırmızı ceketle çektiği resmi paylaştı.

Guardian gazetesi "May aşağılandı" ifadesini kullandı. The Times birinci sayfasında "May için aşağılanma" sözlerini kullandı. Financial Times, AB liderleri Chequers anlaşmasını reddedince "May'in Salzburg umutları yıkıldı" yazdı.

The Sun gazetesi daha da ileri giderek "Avrupa'nın pis fareleri - Avrupa'nın gangsterleri May'e pusu kurdu" ifadeleri ile birlikte Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ı Amerikan gangsterleri gibi ellerinde silahlarla resmetti.

Theresa May'in eski Brexit bakanı David Davis de muhafazakar partiden 40 milletvekilinin Brexit planı aleyhine oy kullanacağını söyledi.

Anlaşmanın İngiliz parlamentosunda onaylanmaması halinde İngiltere AB'den hiçbir anlaşma yapmadan ayrılmış olacak.

Kaynak:Haber Kaynağı