İMO'dan vatandaşa uyarı:  SEKTÖR İYİ DURUMDA DEĞİL, GÜVEN SORUNU VAR

İMO'dan vatandaşa uyarı: SEKTÖR İYİ DURUMDA DEĞİL, GÜVEN SORUNU VAR

İnşaat sektöründe her geçen gün artan güven sorunu yaşanırken uzmanlar hem sektördeki sıkıntıların hem de güven probleminin çözümü için devletin daha kapsamlı bir kriter getirmesi gerektiğini söylüyor.

Son birkaç yıldır yaşanan olağanüstü fiyat artışlarına bir de döviz kurlarının ilave yük bindirmesiyle birlikte inşaat sektöründe yaşanan güven sıkıntısı her geçen gün artıyor. Özellikle Konya'da bazı müteahhitlerin inşaatları bitiremeden ortadan kaybolduğu iddiaları da kafaları karıştırdı. Konuyu gazetemize değerlendiren İMO Şube Başkanı Süleyman Akın 'devlet bu konuda adım atmakta geç kaldı, müteahhitlik kriterleri daha da ağırlaştırılarak herkesin yapsatçılık yapmasının önüne geçilmelidir' dedi.

68244356_10213591271966570_969049767071973376_n.jpg

İNŞAAT SEKTÖRÜ ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR

Oluşturduğu katma değer ve istihdam olanaklarıyla ülkemiz ekonomisinde birçok kez kaldıraç görevini üstlenerek Türkiye ekonomisini şahlandıran inşaat sektörü, 250 alt sektörü ve istihdam ettiği 3 milyona yakın vasıflı, vasıfsız kişiyle ülkemiz ekonomisinin adeta lokomotif sektörü olan inşaat sektörü son zamanlarda yaşanan ekonomik gelişmeler ile birlikte zor günler geçiriyor. Sektörde yaşanan sıkıntıların en önemli sebebinin döviz kurundaki dalgalanmaların olduğu bilinirken uzmanlar ise denetimsiz yapılan yapsatçılık da sektörü olumsuz etkileyerek güven problemini ortaya çıkardığını hatırlattı.

380060.jpg

İŞİNİ DOĞRU YAPANLAR AYAKTA KALACAK

Sektördeki sıkıntıların bir süre daha devam edeceğini söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, "İnşaat sektöründe çok iyi bir durumda değiliz. Sektör biraz sıkıntı çekecek, iyiler ayakta kalacak, problemli firmalar gidecek. Kısaca doğru iş yapan firmalar ayakta kalacak.  Bir de devlete iş yapan firmalar çok zor durumdalar zira devlet ödeme yapamıyor. Hak ediş yapmışlar. Firmalar aylardır hak edişlerini alamıyorlar. Ekonomik daralmaya hak ediş ödememesi de eklenince sektör açısından sıkıntılı sürecin biraz daha devam edeceğini görmek zor olmasa gerek" dedi.

studentmarkingbeam[1].jpg

10 DÖNÜM TARLA SATAN MÜTEAHHİT OLDU

Her firma bir iş kolu olarak inşaatçılığa başladığını söyleyen Dr. Süleyman Kamil Akın,  "Devlet şimdi buna bir önlem getirdi ama çok geç kaldı. Adam köyde 10 dönüm tarla satmış, gelmiş Konya'da inşaat yapıyor. Sonra, kurtarmayacak bir işe yüzde 40 vererek girdi ve hem kendisini hem de arsa sahiplerini mağdur etti. Bu arada bir başka sektöre daha el attı. Oranın parasını oraya derken, işin içinden çıkılmaz hale getirdi. Bunun üzerine bir de dövizdeki dalgalanma eklenince düşük sermaye ile iş yapan müteahhitler daha da sıkıntılı hale geldi. Hiçbir müteahhitlik tecrübesi olmayan insanlar bile müteahhitlik için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nden bir belge aldılar. Sonrasında da verdikleri taahhüdü yerine getiremeyince ortadan kayboldular.  Vatandaş bunun sıkıntısını çekti, çekiyor anlaşılan daha da çekecek." ifadesini kullandı.

construction-career[1].jpg

FİNANS KONUSU HALLEDİLMELİ

Sektöre güven probleminin ortadan kalkması için finans kurumlarının devreye girmesi lazım diyen Akın, "Yani bu finans kuruluşları hem arsa sahibine hem de inşaat firmasına 'her konuda garantör benim' diyecek.. Proje, yapım ve finansman olmak üzere sektörün üç önemli saç ayağı var. Finansmanı kolay hallederseniz gerisi kolaydır. Ama bu işte bir kriter arayacak. Bu kriterlere uymayan firmalar inşaat yapamayacak. Konya'da yarım kalan inşaatlar var. Bu inşaatlardan konut satın alanlar bir araya gelip kendi aralarında para toplayarak inşaatları tamamlamaya çalışıyorlar. Dolayısıyla finans sıkıntılı ise bu tür problemler de kaçınılmaz oluyor. Bir de hukuk sistemimizin daha hızlı davranarak sorunu çözmesi lazım. Bankalar, sigorta şirketleri ve bakanlık devreye girerse böyle sorunlar yaşanmayacak." şeklinde konuştu.

VATANDAŞ SORGULAMALI

Arsa sahiplerine de uyarılarda bulunan İMO Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, "Devlet ihale ile iki göz tuvalet yaptırırken bile birçok şart arar ama siz 100 milyonluk yap sat inşaatı  yapacağınızda hiçbir şey sormuyor. Siz bunu yapacak maddi güce sahip misiniz, bu konuda tecrübe sahibi misiniz? gibi şartları kriterleri incelemiyor. Arsa sahipleri de, konut alıcıları da bu konuda sorgulama yapmalı. Vatandaş 2 puan fazla veren yere hiç düşünmeden arsasını veriyor. 'A firması yüzde 40 verdiyse ben 5 fazlasını veriyorum' diyene arsasını veriyor sonra da mağduriyetler yaşanıyor. Devlet bu konuda ciddi tedbirler aldı ama yeterli değil. Müteahhitlik yasasının daha da ağırlaştırılması lazım." değerlendirmesi yaptı. M. Ali Elmacı-Memleket