IMF'nin Arjantin ekonomisiyle ilgili öngörüsüne tepki

IMF'nin Arjantin ekonomisiyle ilgili öngörüsüne tepki

Arjantin Ekonomi Bakanı Kicillof, IMF’nin Arjantin ekonomisi için yayımladığı kötümser beklentileri çelişkili buldu

BUENOS AİRES (AA) - Arjantin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yıllık olarak yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda Arjantin için yer verilen kötümser beklentilerin kendisini şaşırttığını ve bunları çelişkili bulduğunu ifade etti. 

Kicillof, yaptığı açıklamada, IMF’nin ulusal yetkili mercilerle işbirliği yaptığını ve istatistiksel ilerlemeyi tasdik ettiğini belirterek, buna rağmen yayımlanan büyüme beklentilerinin muhalif siyasi kanadın tahminleriyle uyuştuğunu kaydetti. 

IMF’nin daha önceki raporlarında ise Arjantin’de gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 1 artacağı beklentisinin yer aldığı ifade edilirken, bu yıl yayımlanan raporda ülkede gayrı safi yurtiçi hasılasının 2015 yılında yüzde 0,4, 2016 yılında ise yüzde 0,7 azalacağı belirtildi.

Son yayınlanan raporda ayrıca, bu yıl Brezilya’da yaşanan aşırı ekonomik gerilemenin Latin Amerika ve Karayip ülkeleri ekonomisi için beklenen yüzde 0,5’lik büyümeyi, yüzde 0,3’e çektiği kaydedildi.

Brezilya ekonomisindeki bu duraklamanın derin ekonomik ilişkiler kurduğu Arjantin'de negatif yansımalarının olabileceği bildirildi.

Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) tarafından yayımlanan raporlarda ise Arjantin için IMF’ye oranla daha pozitif beklentilere yer verildi.

Dünya Bankası tarafından yayımlanan tahminlerde Arjantin için 2015 yılında yüzde 0,7, 2016 yılında da yüzde 0,9’luk büyüme öngörülürken, ECLAC tarafından yayımlanan beklentilerde ise hem 2015 hem de 2016 yıllarında yüzde 1,6 büyümenin beklendiği belirtildi.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner de IMF'nin raporundaki kötümserliğe rağmen ECLAC raporundaki bilgileri referans alarak, Arjantin'in 2016 yılında büyüyecek tek Latin Amerika ülkesi olduğunu dile getirmişti. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı