IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları

IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları

IMF Başkanı Lagarde:- "İngiltere'nin AB'den çıkma kararının uzun süreli bir şoka neden olmamasını olumlu buluyorum. Bunda dünya genelindeki büyük merkez bankalarının iş birliği yapması önemli rol oynadı"- "Bazı ülkelerin mali politika alanı olduğuna inanı

WASHINGTON (AA) - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) çıkma kararının uzun süreli bir şoka neden olmamasında büyük merkez bankalarının iş birliği yapmasının önemli rol oynadığını söyledi.

Lagarde, Washington'da IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında, küresel büyümenin "çok uzun süredir çok düşük" olduğunu belirtti.

Ülkelerin "yeni vasat" olarak adlandırılan çıkmazdan yeni bir anlaşmayla çıkabileceğini dile getiren Lagarde, bu anlaşma için parasal ve mali politikalar ile yapısal reformları kapsayan üç ayaklı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu uzun süredir ifade ettiğini hatırlattı.

"Şu an önemli olan eyleme geçilmesi. Bu nedenle IMF üyelerine yarınki mesajım, 'Lütfen harekete geçin' olacak." diyen Lagarde, her ülkenin anlaşmaya katkı sağlayabileceğini bildirdi.

Lagarde, şöyle devam etti:

"Bazı ülkelerin mali politika alanı olduğuna inanıyoruz. Bu ülke grubuna Kanada, Almanya ve Güney Kore'yi kesinlikle ekleyebiliriz. Eğer mali politika alanı yoksa o zaman maliye bakanları finansman maliyetinin çok düşük olduğu bu dönemde, ellerindeki bütçeyi araştırma ve geliştirme faaliyetleri, altyapı yatırımları gibi verimlilik artırıcı yerlerde kullanabilir."

Uluslararası iş birliğine her zamankinden fazla ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Lagarde, G20 ülkelerinin dünya gayrisafi hasılasında ekstra büyüme sağlamaya yönelik uygulamalarında eksiklikler olduğunu anlattı.

- "Ticaret karşıtı söylemlerin artmasından endişe duyuyorum"

Christine Lagarde, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"ABD'de yaklaşan başkanlık seçimlerinde yarışan Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın ülke ve dünya ekonomisine büyük zarar verip vermeyeceği"ne yönelik soru üzerine Lagarde, adaylar hakkında yorum yapmayacağını ancak serbest ticaret karşıtı, içe dönük siyasi söylemlerin güçlenmesinden endişe duyduğunu kaydetti.

Lagarde, bir başka soru üzerine, "İngiltere'nin AB'den çıkma kararının uzun süreli bir şoka neden olmamasını olumlu buluyorum. Bunda dünya genelindeki büyük merkez bankalarının iş birliği yapması önemli rol oynadı." ifadelerini kullandı.

Çin'in para birimi yuanın IMF'nin Özel Çekme Hakları (SDR) sepetine eklenmesini küresel ekonomi ve finans için büyük bir gelişme olarak gördüğünü dile getiren Lagarde, bazı ülkelere ayrıcalıklı davrandıkları eleştirilerinin ise gerçeği yansıtmadığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :