İMECE Maker Fest 2017

İMECE Maker Fest 2017

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanı Yurdakul:- "Mültecilerin ülkemiz ekonomisine katacağı değerlerden haberdarız"- "Ülkemizdeki mültecilerin, tüm paydaşların daha müreffeh bir hayata ulaşmasında rol oynayacağını düşünüyoruz"

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul, "Mültecilerin ülkemiz ekonomisine katacağı değerlerden haberdarız. Ülkemizdeki mültecilerin, tüm paydaşların daha müreffeh bir hayata ulaşmasında rol oynayacağını düşünüyoruz." dedi.

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen 40 milyon avroluk "Suriyeli Mülteci Krizinin Etkilerini Hafifletmek için Türkiye'deki Ulusal Kurumların Desteklenmesi Projesi" kapsamında gerçekleştirilen ve Habitat Derneği ile Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) hazırladığı "İMECE Maker Fest 2017" girişimcilik etkinliği Ankara'da gerçekleştirildi.

Yurdakul, programın açılışında yaptığı konuşmada, kendisinin de mülteci kökenli olduğunu ve projeyi bu anlamda çok değerli bulduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı olarak mültecilerin Türkiye ekonomisine dahli konusunda birçok çalışma yürüttüklerine işaret eden Yurdakul, "Mültecilerin ülkemiz ekonomisine katacağı değerlerden haberdarız. Mültecilerin, tüm paydaşların daha müreffeh bir hayata ulaşmasında rol oynayacağını düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da her fırsatta 'Kimseye memur olmayın, girişimci olun.' çağrısında bulunuyor." diye konuştu.

Sürdürülebilir ekonomik ilişkiler açısından dilin önemli olduğunu vurgulayan Yurdakul, "Kültürel benzerlik insanı daha verimli yapan bir etken. Türkçe öğrenmek bu kapsamda önemli. Biz mültecileri kendisine katkı olarak algılayan bir ülkeyiz. Bu girişimlerin tüm paydaşlar açısından güzel sonuç vereceğine eminim." değerlendirmesinde bulundu.

- "Mülteciler Türkiye'nin sırtında bir yük değil"

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır da söz konusu projenin toplumda mültecilere yönelik ön yargının kırılmasında önemli rol oynayacağına işaret ederek, gençleri önemsediklerini ve 60 kişilik genç bir ekiple çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye'ye 3 saat uzaklıkta 3 milyar insanın yaşadığına ve bu nüfusun büyük çoğunluğunun Arapça konuştuğuna dikkati çeken Hazır, "Bugün yük olarak gördüklerimiz, yarın ülkenin kalkınmasında büyük rol oynayacak. Mülteciler Türkiye'nin sırtında bir yük değil, ülke ekonomisine katkı sunabilecek büyük bir güç." değerlendirmesinde bulundu.

Hazır, yaratıcılık ve inovatif düşünceye büyük önem verdiklerini vurgulayarak, sadece dünyadaki iyi uygulamaları Türkiye'ye getirmek değil, Türkiye'deki iyi uygulamalarla dünyaya örnek olmak istediklerini söyledi.

Gelecek 10 yılda göç ve mültecilik konusunun, dünyanın en önemli sorunlarından biri olacağına işaret eden Hazır, mültecilerin istihdama katkı sunmalarını sağlamak amacıyla başlattıkları projenin bu kapsamda ilk olduğunu dile getirdi.

Hazır, teknoloji ve İngilizce'yi çok iyi bilen gençlerle çalıştıklarını ve iş bulmalarına yardımcı olduklarını belirterek, "El ele verirsek, biraz empati kurarsak inanıyoruz ki çok güzel işler başaracağız. Nereden geldiğiniz, hangi renk ve inançta olduğunuzun önemi yok. Bu ülkede yaşıyorsanız, sizi bu ülkeye katkı koyanlar olarak görüyoruz. Burada yarattığımız iyi örneklerle negatif algıyı yeneceğiz." diye konuştu.

- "Türkiye, dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor"

BMMYK Türkiye Temsilci Yardımcısı Jean-Marie Garelli ise Türkiye’nin dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Türkiye'nin barındırdığı sığınmacılara Geçici Koruma Yönetmeliği ile eğitim, sağlık ve istihdam sağlanması gibi alanlarda kapsamlı hizmetlere erişim imkanı sunduğunu belirten Garelli, “Bu etkinliği fırsat bilerek Türkiye’nin hem hükümetine hem de cömert halkına şükranlarımı sunmak istiyorum." dedi.

Garelli, 3 milyonu aşkın sığınmacı ve göçmene ev sahipliği yaptığı ifade ederek, Türkiye'nin bu çabalarını desteklediklerini dile getirdi.

Sığınmacıların misafir olarak bulunduğu ülkede kendilerine güvenerek, onurlu bir yaşam sürmelerinin ve daha üretken olmalarının ev sahibi ülkenin de menfaatine olduğunu vurgulayan Garelli, “Biz, 15 şehirde İMECE programı kapsamında mültecilere girişimcilik eğitimi verdik, iş fikirleri üretmeleri, iş planlamalarını yapmaları ve başarılı şirketler ortaya çıkarmaları hususunda.” diye konuştu.

Garelli, iş fikirlerinin finanse edilebilmesi için de hibe programları bulunduğunu anlattı.

Festivalde, proje kapsamında eğitim alan 90 mülteci ve Türk girişimcinin yaptığı ürünler sergilendi. Gençleri teknoloji ve inovasyonla buluşturan etkinliklerin yapıldığı festivalde, deriden aksesuar yapımı, robotik, drone, hareketli heykeller gibi atölyeler de yer aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :