ILO'nun 106. Uluslararası Çalışma Konferansı

ILO'nun 106. Uluslararası Çalışma Konferansı

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Önen:- "ILO Aplikasyon Komitesi, Türkiye'yi son 36 yılda 28 kez kısa listeye almıştır. Bu rakamların işaret ettiği dengesiz yaklaşım, ILO denetim sisteminin itibarını zedelediği gibi, sistemin ulaşmak istediği neticelerin de el

CENEVRE (AA) - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, ILO Aplikasyon Komitesi'nin Türkiye'yi son 36 yılda 28 kez kısa listeye aldığına dikkati çekerek, "Bu rakamların işaret ettiği dengesiz yaklaşım, ILO denetim sisteminin itibarını zedelediği gibi sistemin ulaşmak istediği neticelerin de elde edilmesini engellemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Önen, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 106. Uluslararası Çalışma Konferansı'nda Genel Kurula hitap etti.

TİSK'in 50 yılı aşkın süredir Türk işverenlerini temsilen ILO'nun çalışmalarına katıldığını vurgulayan Önen, çalışma yaşamında karşılaşılan ortak sorunların, milletler ve bireyler arası ilişkilerin karmaşıklaşmasının ILO'nun uzmanlığını daha da değerli hale getirdiğini söyledi.

ILO Genel Direktörü Guy Ryder'ın "Değişen iklimde çalışma: Yeşil girişim" başlıklı raporunu son derece önemli bulduklarını dile getiren Önen, "Yeşil girişim, ekonomik büyüme yoluyla kapsayıcı, dengeli ve sürdürülebilir kalkınma sağlanması bakımından zamanlaması doğru ve kapsamlı bir araç teşkil ediyor." dedi.

- "Trajedilerin yaşanmaması, ülkemizin gösterdiği dayanıklılığın sonucu"

Türk işverenleri olarak her zaman sürdürülebilir kalkınma için doğru yönetilen çalışan göçü politikalarının önemine dikkati çektiklerini ifade eden Önen, şunları kaydetti:

"Göç ve göçmen çalışanların durumu, ülkemizde çok hassas bir konudur. Suriye'deki iç savaş nedeniyle ortaya çıkan insani krizin ardından, resmi verilere göre 3 milyon Suriyeli Türkiye'ye sığınmıştır. Bu büyüklükteki bir göç, halen işsizlik oranı yüzde 10'un üzerinde olan Türkiye'de ekonomik ve sosyal problemlere yol açmıştır. Bu yükün paylaşımında Türkiye'ye belirli ve önemli bazı destekler verilmiştir. Ancak, arzu edilen düzeyde bir yük paylaşımının olmadığı da aşikardır. Sınırımızda daha büyük trajedilerin yaşanmamış olması, tamamen ülkemizin ve halkımızın bu felaket karşısında gösterdiği kararlılık ve dayanıklılığın sonucudur."

- "Teknik ve tarafsız yaklaşım gösterileceği beklentimiz gölgelendi"

Önen, Uluslararası Çalışma Konferansı'nın gündemindeki daimi maddelerin en önemlisinin "Sözleşme ve Tavsiye Kararlarının Uygulanması" olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Üye ülkelerin uluslararası çalışma standartlarından kaynaklanan yükümlülüklerine uyum durumlarının değerlendirilmesi için üç tarafa imkan sağlayacağını düşünüyoruz. Üç yıllık yoğun müzakereler sonucunda, ILO denetim sisteminin revizyonu için elde edilen uzlaşmayı ve kapsamlı bir reform yürütülmesi gerekliliğini önemsiyoruz. Ancak, daha teknik ve tarafsız bir yaklaşım gösterileceği yönündeki beklentimiz, Türkiye'nin Çalışan Temsilciliği Sözleşmesi nedeniyle kısa listeye dahil edilmesiyle gölgelenmiştir."

Söz konusu sözleşmenin, Türkiye'de ILO denetim mekanizmasının ortaya koyduğu ilkelere uygun olarak uygulandığını dile getiren Önen, şöyle konuştu:

"Uzmanlar Komitesinin olağanüstü şekilde kısa tuttuğu yorumlarından da anlaşılacağı üzere, sözleşmenin uygulanması konusunda somut bir aykırılık yoktur. ILO raporlarına göre, ILO Aplikasyon Komitesi Türkiye'yi son 36 yılda 28 kez kısa listeye almıştır. Bu rakamların işaret ettiği dengesiz yaklaşım, ILO denetim sisteminin itibarını zedelediği gibi, sistemin ulaşmak istediği neticelerin de elde edilmesini engellemektedir. Uluslararası Çalışma Standartlarına uyum için Türkiye'nin attığı idari ve hukuki adımlar, denetim mekanizması tarafından siyasi düşüncelerle değil hak ettiği şekilde değerlendirilmelidir."

ILO Avrupa Bölge Toplantısı'nın Türkiye'de düzenlenecek olmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Önen, Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) Başkanlığına seçilen TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Erol Kiresepi'yi de kutladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :