"İlk işimiz toplumda birlik beraberliği sağlamak olacak"

"İlk işimiz toplumda birlik beraberliği sağlamak olacak"

Cakarta valiliğine seçilen Müslüman aday Anis Raşid Basvedan'ın yardımcısı Sandiaga Salahuddin Uno:- "Seçim sürecinde 'Ahok'un İslam'a hakaret suçlamasıyla yargılanması ve Hristiyan olması, Cakarta halkında büyük bir bölünmeye neden oldu. İlk işimiz topl

CAKARTA (AA) - MAHMUT ATANUR/ADEM ŞALVARCIOĞLU - Cakarta Valiliği seçiminin galibi Müslüman aday Anis Raşid Basvedan'ın yardımcısı Sandiaga Salahuddin Uno, öncelikle halk arasındaki bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak için çalışacaklarını söyledi.

Başkentte 19 Nisan'da yapılan valilik seçimini ikinci turda kazanan, ekim ayında görevi devralacak Basvedan'ın yardımcısı Uno, seçim süreciyle ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Uno, seçim sürecinin Cakarta açısından sancılı geçtiğini belirterek, "Seçim sürecinde (görevdeki Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama) 'Ahok'un İslam'a hakaret suçlamasıyla yargılanması ve Hristiyan olması, Cakarta halkında büyük bir bölünmeye neden oldu. İlk işimiz toplumdaki bölünmeyi ortadan kaldırıp, birlik ve beraberliği sağlamak olacak. Halkımızın birliğini sağlamak için çeşitli faaliyetler yapacağız. Daha sonra Cakarta'nın daha da gelişmesi için projelerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Seçimi kazanmak için kampanya döneminde çok çalıştıklarını ve tüm kesimlerle iç içe olmaya çabaladıklarını vurgulayan Uno, "Seçimi kazandığımız için çok mutluyuz. Ekim ayında valilik makamına geçeceğiz ve başkent için çalışmalarımıza başlayacağız." dedi.

Uno, "Ahok" hakkındaki iddiaların seçimi kazanmalarında çok fazla etkisi olmadığını ifade ederek, "Bir buçuk yıl araştırma yaparak, halkın nabzını yokladık. Oyların yüzde 15 ila 20'sinin 'Ahok'un İslam'a hakaret suçlamasıyla yargılanması nedeniyle bize verildiğini düşünüyorum. Ama halk genellikle kampanya çalışmalarımızı, projelerimizin kalitesini ve ekonomik sorunları göz önünde bulundurarak oylarını bize verdi." yorumunu yaptı.

-"Biz sadece doğru çalışmalar yaparak, tüm bölgelerde etkili olmayı hedefliyoruz"

Büyük Endonezya Hareket Partisi (GERINDRA) Genel Başkanı Prabowo Subianto'nun 2019 devlet başkanlığı seçimine hazırlandığı haberleriyle ilgili olarak da Uno, "Genel Başkanımız Subianto, sağlam adımlarla başarılı olmamızı istedi. Cakarta başarılı olduğumuz bir şehir oldu. 2019 seçimleri hakkında konuşmak için çok erken. Biz sadece doğru çalışmalar yaparak, tüm bölgelerde etkili olmayı hedefliyoruz. Gelecek yıl ülkemizin birçok bölgesinde yerel seçimler olacak. Bu bölgelerde kazanmak için çalışacağız." ifadesini kullandı.

Ana muhalefet partisi olsalar da hükümetin birçok projesine destek verdiklerini kaydeden Uno, 2019 başkanlık seçimine kadar bu desteklerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

İki adayın yarıştığı Cakarta valiliği seçiminin ikinci turunda, resmi olmayan sonuçlara göre, "Ahok" oyların yüzde 42,4'ünü, Basvedan, 57,6'sını aldı. Şubat ayında yapılan yerel seçimlerde hiçbir adayın yüzde 50'yi bulamaması üzerine ikinci tura gidilmişti.

Seçimi kaybeden Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra 2014'te göreve gelen ilk Hristiyan valisi Basuki Tjahaj Purnama, "Bazı gruplar Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir." ifadelerini kullanmıştı.

Yargılanmaya devam eden "Ahok", geçen yıl yaptığı bir konuşmada Maide Suresi'nin 51. ayetiyle ilgili yorumu üzerine İslam'a hakaret etmekle suçlanmış ve hakkında dava açılmıştı.

Ayetler üzerinden yaptığı yorumla halkın tepkisini çeken "Ahok"un görevden alınmasını talep eden geniş katılımlı çok sayıda gösteri düzenlenmişti. İslam Savunucuları Cephesi (FPI) üyesi kalabalık bir grubun 4 Kasım'da düzenlediği gösteride protestocularla polis arasında çıkan arbedede bir kişi hayatını kaybetmiş, üç sivil ve dört polis yaralanmıştı.

Dünyanın en kalabalık Müslüman toplumuna sahip Endonezya, birçok farklı din ve kültürü barındırıyor. 250 milyonluk nüfusunun yüzde 87'si Müslüman olan Endonezya'da, Hristiyanlar nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu, Hindular yüzde 1,7'sini oluşturuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :