İlitam TBMM de Kabul Edildi

İlitam TBMM de Kabul Edildi

Daha önce TBMM Plan Bütçe Komisyonunda kabul edilen telif dün TBMM Genel Kurulu'nda da kabul edildi.

Diyanet-Sen’in uzun zamandır üzerinde çalıştığı, konuyla ilgili akademisyenlere raporlar hazırlatarak YÖK, siyasiler ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na sunduğu ilahiyat önlisan mezunlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı tanınması tüm ilahiyat ön lisans mezunlarını ilgilendiriyor

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Diyanet-Sen olarak önlisans mezunu kurum çalışanlarının sınavsız lisans tamamlamalarının çok önemli olduğuna inandıklarını belerterek “Bunun için akademisyenlerle görüştük. Gerekli raporları hazırlattık. Bu raporu YÖK’e, ilgili bakanlarımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza sunduk. Görüşmelerimiz çok olumlu geçti. Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız ve YÖK konuya olumlu baktı. Ve bu gün kurum çalışanlarının neredeyse yarısına tekabül eden 56 bin civarındaki kurum çalışanlarımıza sendika farkı gözetmeksizin sınavsız lisans tamamlama hakkı tanınmış oldu. Bu hakkın elde edilmesinde emeği geçen desteklerini bizden esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum.

Bayraktutar açıklamasına şöyle devam etti: Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenecek lisans tamamlama programı ile İlahiyat önlisans mezunları, öncelik kurum çalışanları olmak üzere bu haktan yararlana bilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yaklaşık 56 Bin İlahiyat Ön lisans mezunu personel görev yapmaktadır. Özlük hakları ve DİB görevlileri yeterlikleri açısından bu personelin İlahiyat Lisans tamamlamalarına acil ihtiyaç ve talep bulunmaktadır. Bu gereklilik hem personelin beklentileri hem de hizmet yeterlikleri açılarından ortaya çıkmaktadır. Eğitim seviyesinin artması hem öz yeterlik algısının gelişmesi hem de dış yeterlik değerlendirmeleri açısından oldukça etkilidir. Bilimsel, ekonomik, sosyal ve eğitimsel her gelişme din eğitimi ve hizmeti sunan DİB personeline yeni yeterlikler kazanma zorunluluğu getirmektedir. Bu yeterliklerin bir kısmı hizmet içi eğitim ile kazandırılsa da önemli bir kısmı akademik lisans tamamlama eğitimi gerektirmektedir. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı ilahiyat önlisans mezunu kurum çalışanlarına da bu hakkın verilmesini çok önemsedik ve çıkması için uzun zamandır mücadele ettik. Konuyla ilgili teklifin TBMM genel kurulundan geçmesi bizleri çok memnun etmiştir. Emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Başbakan Binali Yıldırım’a Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, YÖK Başkanı Yekta Saraç’a, DİB Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve başkan yardımcılarına, Milli Eğitim Bakan Müsteşarı Yusuf Tekin’e, Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Müdürü Bülent Çiftci’ye raporun hazırlanmasında katkı sağlayan akademisyenlerimize ve koordineyi saylayan Danışmanımız Recep Ekmekçi’ye katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. İlahiyat ön lisans mezunu tüm personele ve bu haktan yararlanmak isteyen herkese hayırlı olmasını diliyorum.