İlim adamları Konya'da öğrencilerle buluşuyor

İlim adamları Konya'da öğrencilerle buluşuyor

İlim adamları Konya'da öğrencilerle buluşuyor 'İslam'a hizmet etmenin emekliliği olmaz'

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından Konya'da ilki düzenlenen RIHLE programında ilim adamları öğrencilerle bir araya geliyor. RIHLE programına konuk olan Prof. Dr. Hayrettin Karaman, "İslam'a hizmet etmenin emekliliği olmaz. Bizler hem hâl ile hem de kâl ile yani hem duruş ve davranışlarımızla hem sözlerimizle bu davaya hizmet etmek durumundayız" dedi.

Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden Konya’ya davet edilen ilim adamlarından istifade etmek amacıyla programa başvuru yapan yüzlerce öğrenci arasından seçilen 200 bayan ve 150 erkek öğrenci grupları ile bir araya gelen Hayrettin Karaman, "İslam'a hizmet etmenin emekliliği olmaz. Bizler hem hâl ile hem de kâl ile yani hem duruş ve davranışlarımızla hem sözlerimizle bu davaya hizmet etmek durumundayız" dedi. Sözlerine "Allah bizi sevsin istiyorsak, öğrendiklerimizle, bu mübarek dine azamî hizmet edip asgarî istirahat edeceğiz" diyerek devam eden Karaman,  katılımcılara, günlük hadis okumayı alışkanlık haline getirmeleri tavsiyesinde bulundu.

8 Temmuz’da başlayan RIHLE program, TÜGVA organizatörlüğünde ve Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün katkılarıyla Meram Uluslararası Gençlik Merkezi ve Meram Altuncan Hatun Aile Yaşam Merkezi’nde 2 Ağustos’a kadar devam edecek. Programa bu yıl davet edilenler arasında Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, Dumlupınar Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aydemir, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Beşer, öğretim görevlileri Wael Shawky ve Moustafa Cheikh, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Rize Daru’l-İman Kurucusu Abdullah Yıldız, Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim görevlisi Hasan Sevim, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sait Şimşek ve Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu da bulunmakta.

Rıhle Nedir?

Rıhle, Arapça رحل kökünden gelir. Bir yerden bir yere gitmek anlamında kullanılan bu kelime daha sonra sadece hadis yolculuğu ya da ilim yolculuğu anlamıyla terimleşmiştir. Hadis yolculuğuna çıkanlara da rahhâl denir. Bu yolculuklar sahabe döneminde başlamıştır sonraki dönemlerde bir beyan geleneği olarak nesillerden nesillere aktarılmıştır. İlmin izini sürmek, öğrenmek ve öğretmek için yola çıkan talebe ve ulema İslam dünyasına müthiş bir ilmî hareketlilik kazandırmıştır.

Programın Amacı

Rıhle (İlim Yolculuğu) geleneğini sürdürmek adına, İslam dünyasının çeşitli bölgelerinde yaşayan ilim adamları ve öğrencileri Konya’da bir araya getirilmesi ve program boyunca hadis, hadis usulü, fıkıh, fıkıh usulü, tefsir, tefsir usulü, akaid gibi Temel İslamî İlimler ile ilgili klasik metinler, bu metinlere ömrünü vermiş ilim adamları tarafından klasik usul ile tedris edilmesinden ibarettir. Program sonunda öğrencilerin, İslami İlimlerde klasik yöntemin esasları, okunan metnin yazarı ve metnin konusu ile ilgili detaylı malumata sahip olmaları hedeflenmektedir.

Programın Tarihi ve Süresi

8 Temmuz - 2 Ağustos 2019 tarihleri arasında 4 hafta sürecek program hem erkek grubu için hem de bayan grubu için saat 09:00 ile 13:30 arasında gerçekleşecektir. Dersler 1 saat, aralar 10 dakika olacak şekilde, günde 4 ders yapılacaktır.

Programın Dili

Program Arapça ve Türkçe dillerinde olacaktır. Ders programında derslerin dilleri de açıklanır. Arapça konusunda yeterli olmayan öğrenciler dilerlerse sadece Türkçe derslere de katılabileceklerdir.