İletişim yoluyla dolandırıcılık 2016'da azaldı

İletişim yoluyla dolandırıcılık 2016'da azaldı

Emniyet Genel Müdürlüğünün bilinçlendirme faaliyetleri ve düzenlenen operasyonlar sayesinde iletişim yoluyla dolandırıcılık olayları, 2016'da önceki yıla göre yüzde 10 azalış gösterdi- Ülke genelindeki bilinçlendirme faaliyetleriyle 55 milyon 680 bin vata

ANKARA (AA) - ORHAN ONUR GEMİCİ - SERTAÇ BULUR - Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) bilinçlendirme faaliyetleri ve düzenlenen operasyonlar sayesinde iletişim yoluyla dolandırıcılık olayları, 2016'da önceki yıla göre yüzde 10 azaldı.

AA muhabirinin EGM'den edindiği bilgiye göre, organize çetelerin iletişim kurdukları vatandaşları birtakım vaatler, iyi niyetlerini suistimal ederek veya korku ve paniğe sevk edecek yalanlar söyleyerek dolandırmalarını engellemek için bilinçlendirme faaliyetlerine ağırlık verildi.

Bu kapsamda 2016'da 81 ildeki faaliyetler ile 55 milyon 679 bin 958 vatandaş, iletişim yoluyla dolandırıcılık suçuna ilişkin bilgilendirildi.

Polis ekiplerince geçen yıl düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan bin 360 şüpheliden 705'i tutuklandı.

Bilinçlendirme faaliyetleri ve çetelere yönelik etkin mücadele sayesinde iletişim yoluyla dolandırıcılık olayları, 2016'da önceki yıla göre yüzde 10 azaldı.

Kanun taslağının yasalaşarak yürürlüğe girmesiyle nitelikli dolandırıcılık haline dönüşen ve katalog suçlar kapsamına alınan iletişim yoluyla dolandırıcılık suçunu işlemeye kalkışan çetelere yönelik operasyonlara 2017'de ağırlık verileceği belirtildi.

- Bilgilendirme faaliyetleri

EGM, vatandaşları iletişim yoluyla dolandırıcılık konusunda değişik yol ve yöntemlerle bilinçlendirme çalışmaları yürüttü.

Cep telefonu abonelerine 6 kez uyarı mesajı gönderen emniyet, bir milyon 309 bin 689 broşür, 10 bin 300 afiş, 8 bin sticker ve 620 billboard aracılığıyla vatandaşları uyardı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) aracılığıyla 34 milyon abonenin elektrik ve doğalgaz faturalarına, 3 ayrı dönemde iletişim yoluyla dolandırıcılıkla ilgili uyarı mesajları yazıldı.

Süper Lig'deki futbol takımlarının 18 müsabakaya uyarı mesajlarının yer aldığı pankartlarla çıkması sağlandı. Bir e-ticaret internet sitesinin 500 bin kullanıcısına, iletişim yoluyla dolandırıcılıkla ilgili mesajlar gönderildi.

EGM'nin yanı sıra il ve ilçe teşkilatlarının internet sayfalarından suça ilişkin uyarı metinleri de yayımlandı.

- 62 bin özel güvenlikçiye eğitim

24 ulusal kanalda yayınlanan kamu spotları ve 238 yerel televizyon kanalı, 708 radyo kanalı ve bin 525 gazetede yayımlanan mesajlar ile vatandaşlar, söz konusu suç hakkında bilgilendirildi.

Ülke genelinde 62 bin 840 özel güvenlik görevlisine eğitim verildi. Suça ilişkin uyarı metinleri, Ankara'da 57 ve İstanbul'da 71 metro durağı ile İzmir'de 27 vapurda vatandaşlara iletildi.

Banka ATM'leri ve internet bankacılığı işlemleri sırasında vatandaşlar, onay vermeden önce suça ilişkin metinler aracılığıyla uyarıldı.

- Dolandırıcılık "oyun"la anlatıldı

Farklı yaş gruplarına göre hazırlanan iletişim yoluyla dolandırıcılık konulu üç karikatür, 7 milyon 508 bin 579 kitapta yayımlandı.

İletişim yoluyla dolandırıcılık suçu, polislerden oluşan tiyatro gruplarınca sahnelenen oyunlarla 45 bin 337 vatandaşa anlatıldı.

Suçla etkin mücadele için il emniyet müdürlüklerinde suç gelirleri ile mücadele büro amirlikleri kuruldu.

EGM Asayiş Daire Başkanlığı ve Polis Akademisi Başkanlığınca, iletişim yoluyla dolandırıcılık mağdurları, akademisyenler, yargı ve kolluk mensupları ile özel sektör temsilcilerinin katılımıyla İstanbul'da "İletişim Yoluyla Dolandırıcılık Çalıştayı" düzenlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :