"İlaçta Ar-Ge atılımı şart"

"İlaçta Ar-Ge atılımı şart"

İEİS Ar-Ge Çalışma Grubu Başkanı Sözeri:

İSTANBUL (AA) - İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Ar-Ge Çalışma Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Sözeri, "İlaç sanayisinin gelişmesini, ihracatın parlayan yıldızı olmasını istiyorsak, Ar-Ge'ye önem vermek şart. Başka çaremiz yok" dedi. 

Sözeri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilaç sektöründe Ar-Ge açısından sıçrama yapması gerektiğini dile getirdi. 

İlaç endüstrisinde Ar-Ge'ye ayrılan payın yüzde 7-10 arasında olması gerekirken Türkiye'de bu oranın net bilinmemekle beraber düşük olduğunu kaydeden Sözeri, ilaç endüstrisinde teknoloji olarak iyi durumda bulunan Türkiye'de üretilen ilaçların kalitesinin yüksek olduğunu, dünya ile rekabet edilebilecek fabrikalar bulunduğunu vurguladı.

Serdar Sözeri, "Ar-Ge kurulumu ve insan yetkinliği olarak da iyiyiz, sıkıntı yok. Ancak elimizde büyük projeler yok. Yani burada geliştirip de dünyaya pazarladığımız projeler mevcut değil" diye konuştu.

Türkiye'de ilaçta Ar-Ge konusunda teşvik tedbirleri gibi unsurlar henüz yerine oturmadığı ve sistemli bir şekilde işlemediği için bu alana yatırımının istenilen seviyeye çıkamadığını belirten Sözeri, ilaç sektöründe fark yaratacak, ihracata katkı yapacak ve Türkiye'ye gelir sağlayacak ürünlerin Ar-Ge sayesinde üretilebileceğini anlattı.

- "Türkiye'nin yeterliliği var"

Sözeri, 2 ayrı ilacı tek bir tablet veya tableti ağızda eriyen hale getirmenin güzel Ar-Ge örnekleri olduğunu ve dünyada bu tarz ürünlerin tercih edildiğini ifade ederek, "Türkiye'nin buna yeterliliği var. Hem sanayi hem teknoloji hem de çalışan yeterliliği açısından aslında böyle ürünler yapabiliriz" diye konuştu.

İlaç sektöründe araştırma-geliştirmesi Türkiye'den iyi olan veya standartların üzerinde olan ülke sayısının çok az olduğunu, en gelişmiş Ar-Ge'nin İngiltere ve Amerika'da bulunduğunu, Çin ve Hindistan'ın bu alanda hareketlenmeye başladığını aktardı.

Serdar Sözeri, Ar-Ge sektörünün büyük şirketlerin tekelinde olmasını "fırsat" olarak değerlendirerek, Türkiye'nin gelişmiş sanayisiyle bu alanın "parlayan yıldızı" olabileceğini vurguladı.

- "Yurt dışındaki bilim insanları Türkiye'ye getirilmeli"

İEİS Ar-Ge Çalışma Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Sözeri, ilaç ithalatının giderlerine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"İlaç sanayisinin Türkiye'de yaşamasını istiyorsak, Ar-Ge'ye önem vermeliyiz. İlaç sanayisinin gelişmesini, ihracatın parlayan yıldızı olmasını istiyorsak, Ar-Ge'ye önem vermek şart. Başka çaremiz yok. Özellikle şimdiye kadar hızlı olmayan ihracat konusunu hızlandırmak Ar-Ge'siz olmaz. Ar-Ge konusunda ilerleyemezsen dışa bağımlılığımız devam eder. Buradaki şirketler de yurt dışındaki firmaların uzantısı olur. Zaten Ar-Ge ile farklı ürün ortaya koyacaksınız ki geliri yüksek ilaçlar üretebilesiniz. Herkes aynı şeyi üretirse fiyatı düşük olur ürünün." 

Sendika olarak ilgili kuruluşlar, üniversiteler, devlet kurumları, TÜBİTAK ve ilaç sanayisi gibi sektörel paydaşlar arasında iş birliğini artırmak için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Sözeri, sanayinin risk alabilmesi için önünü görmesi, kurumların da bunu sağlaması gerektiğini söyledi.

"Önünü görmeyen sanayi, Ar-Ge'ye yatırım yapmaz, satıp gider" diyen Sözeri, bu alandaki devlet teşviklerinin yerinde ve zamanında olması gerektiğine dikkati çekti.

Sözeri, yurt dışında ilaç üretimi konusunda ünlü Türk bilim insanları bulunduğunu ifade ederek, bu kişilerin Türkiye'ye dönmesinin sağlanmasını istedi.

Kaynak:Haber Kaynağı