İlaçta Ar-Ge atılımı için paydaşlar buluşuyor

İlaçta Ar-Ge atılımı için paydaşlar buluşuyor

"İlaçta Ar-Ge: Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Önemi" toplantısına dünyadan ve Türkiye genelinden uzmanlar katılacak

İSTANBUL (AA) - Türkiye ilaç endüstrisinin, AR-GE yetkinliğinin artırılarak dünyanın önde gelen ilaç üreticilerinden ve ihracatçılarından biri konumuna gelmesi hedefi çerçevesinde koordinasyon eksikliğinin giderilmesi amacıyla 23-24 Ekim'de "İlaçta Ar-Ge: Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Önemi" başlıktı toplantı düzenlenecek.

İstanbul Wyndham Levent Otel'de  İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikasınca (İEİS) düzenlenecek ve ilaçta Ar-Ge alanında atılım yapmış ülke örneklerini incelemenin yanı sıra kamu, üniversite ve sanayi bakış açısıyla, Ar-Ge ve bu alandaki işbirliği olanaklarını tartışma fırsatı sunacak toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılması bekleniyor.

Toplantının ilk gününde Almanya, Brezilya ve Güney Kore'den konusunda uzman kamu ve özel sektör temsilcileri tarafından söz konusu ülkelerde ilaçta Ar-Ge atılımları aktarılacak.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güven Sak'ın moderatörlüğünü yapacağı oturum MINES-Paris Tech Üniversitesi Endüstriyel Ekonomi Merkezi'nden Prof. Dr. Margaret Kyle'nin "Eşdeğer İlaç Endüstrisi için İlaçta İnovasyonun Ekonomik Katma Değeri" başlıklı konuşmasıyla başlayacak.

Avrupa'nın en büyük uygulamaya dayalı araştırma kuruluşu olan Alman Fraunhofer Enstitüsü'nün Yaşam Bilimleri Başkanı Dr.Claus-Dieter Kroggel "İlaç Ar-Ge'sinde Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği" konusunu ele alacak.

Son yıllarda devletin stratejik yaklaşımıyla biyoteknoloji alanında hızlı ilerleme kaydeden Brezilya'dan Sau Paulo Endüstri Federasyonu Biyoteknoloji Üretim Zinciri Koordinatör Yardımcısı Eduardo Giacomazzi, "Brezilya'nın Biyoteknoloji Atılımı"nı anlatacak.

İlaçta inovasyon atılımıyla dikkat çeken ülkeler arasında yer alan Güney Kore'den ise Ticaret Yatırım Teşvik Ajansı Biyomedikal Endüstrisi Direktörü Da-Hee Jeong "Güney Kore İlaçta Inovasyonun Neresinde?" başlıklı bir konuşma yapacak.

"İlaç Ar-Ge'sinde Neredeyiz? İlaçta Ar-Ge Faaliyetlerini Artırmak İçin Neler Yapılabilir?" başlıklı oturum, İEİS Ar-Ge Çalışma Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Sözeri moderatörlüğünde gerçekleşecek. Bu oturumda kamu ve endüstri temsilcileri ilaçta Ar-Ge konusunu ayrıntılarıyla tartışacak. Oturumun konuşmacıları arasında Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman, SGK Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca ve TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Sağlık Bilimleri Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sevim Aydın bulunuyor.

- "İlaç endüstrisinde Ar-Ge konusunda çok önemli bir toplantı"

AA muhabirine etkinlikle ilgili bilgi veren İEİS Ar-Ge Çalışma Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Sözeri, Türkiye'de ilaç sektöründe Ar-Ge'de bir sıçrama yapmak gerektiğini dile getirerek, daha önce ileri sanayi toplumlarına göre hızlı gitmediklerini, geride kaldıklarını ancak üst ligdeki ülkelerin teknolojisine ulaşmak çin bu sıçramanın şart olduğunu söyledi.

Türkiye'de kişi başına düşen 10 bin dolar geliri 20-25 bin dolara çıkarmak için inovasyon ve teknolojiye çok daha fazla önem verilmesi gerektiğini dile getiren Sözeri, "İlaç sanayisinde sıçrama yapmak için Ar-Ge'de sıçrama yapmak şarttır. AR-GE'yi geliştirmek için koordinasyon gerekiyor. İlacın zaten alıcısı belli olan bir ürün. İlacın alıcısını, satıcısını, üniversiteleri, TÜBİTAK'ı, devlet kurumlarını içeren bir koordinasyon gerekiyor ki girişimciler de Ar-Ge'nin risklerini üzerilerine alabilsinler. Çünkü her Ar-Ge bir risktir. Bu riski alıp para yatırılır" diye konuştu.

Sözeri, şu anda Türkiye'de risk alma ikliminin iyi olmadığını dile getirerek, ilaç karlarının düşük olmasının bunda etkili olduğunu, Ar-Ge faaliyetlerini destekleyen devlet kurumlarının bu riski azaltacak unsurları net olarak gösteremediğini aktardı.

"Böyle bir ortamda Ar-Ge'ye yapılacak yatırım ikliminin daha fazla gelişmesi için aracı olabilmek için sendika olarak 'bütün kapıları çalalım, böyle bir toplantı yapalım. Belki de bu türden toplantılar için bir ilk olsun. Bütün üniversite, sanayi ve hükümeti bir araya getirelim. Ortak bir dil yakalamaya çalışalım' dedik. Amacımız Ar-Ge iklimini oluşturup bu yöndeki çalışmaları hızlandırabilmek" diyen Sözeri, toplantıdan sonra  Ar-Ge konusunda nerelere gelinebileceğinin görüleceğini bildirdi.

Sözeri, toplantıda dünya örneklerinin tartışmalarla konuşulacağını, toplantıya bürokratlar, üniversiteler ve ilaç sektörüne ilişkin farklı paydaşların katılacağını kaydederek, iki gün sürecek toplantıda Gazi, Hacettepe ve İstanbul Üniversiteleri başta olmak üzere üniversitelerin kendilerini ilaç sanayisine tanıtacağını aktardı.

Toplantının "ilaç endüstrisinde Ar-Ge" açısından çok önemli olduğunu dile getiren Sözeri, "Toplantı bu alanda ilk olacak ama paydaşlar bir araya geldikten sonra ileriye yönelik bazı işbirlikleri ve gelişmeler çıkabilecek. Buna inanıyorum" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı