İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne bir öneri

Köşe Yazıları –Yazarları ve

İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne bir öneri

 

Köşe yazarlarına na kadar kızsam, onları zaman zaman “köşe kadıları” diye, eleştirsem de onları çok önemsiyorum. Benim için yazdıkları her yazı önemlidir. Belki hiç önemli görünmeyen bir yazıda bile geleceğe aktarılan bir not vardır. Onlar şehrin belleğidir, hafızalarıdır, günümüzün tarihini geleceğe taşıyan insanlardır.

Bu yüzden bazı yazar arkadaşlarımızın, özellikle şehrimizin kültür ve tarihini inceleyen yazılarının kitaplaştırılmasını önermiştim.

Bu konuda en değerli çalışmaları üniversitemizin değerli hocalarından Prof.Dr. Mustafa Özcan yaptı. Arşivlerdeki eski gazeteleri tarayarak Konya Halkevi’nin kuruluş dönemindeki çalışmaları Çalı Dergisinin 61-62 ve 63.sayılarında yayınladı. Bu konudaki araştırmacılar için önemli bir kaynağı günyüzüne çıkardı.

Prof.Dr. Mustafa Özcan yine arşivleri tarayarak üç büyük esere imza attı.2003 yılında M.Muhlis Koner’in “Seçme Yazılar”ını yayınladı. Bu kitabı İl Kültür Müdürlüğü bastırdı.2004 yılında 556 sayfalık dev bir eser ortaya çıkardı. Celaleddin Kişmir’in Konya Yazıları. Bu güzel eseri de tablet yayınevi bastı. Mustafa Hocanın üçüncü önemli çalışması “Refi Cevad Ulunay’ın Tiyatro Üzerine Görüşleri” oldu. Böylece gazete köşelerinde kalmış çok önemli yazılar yeniden günyüzüne çıkmış oldu. Bu yazılar şehrimiz tarihi, kültürü, sanatı konusunda çalışma yapacaklar için önemli kaynaklardır.

Seyit Küçükbezirci’nin şehrimiz halkbilimi ile ilgili yazıları Kültür Müdürlüğü tarafından yayınlandı. Ben 2006 yılında yaklaşık yirmi yıl boyunca gazetelerde yazdığım köşeyazılarından bir bölümünü Memleket Gazetesi’nin de desteği ile yayınladım.

Her köşe yazısı geleceğe düşülmüş bir nottur bana göre ama bunların çok büyük bölümü gazete köşelerinde, arşivlerde kalıyor.

Daha önce de yazdım. Nail Bülbül bu şehrin canlı tarihidir. Anılarını, şehirle ilgili yazılarını kendine saklamıyor, bunları yazıyor ve biz okurları ile paylaşıyor.

Uğur Özteke büyük özverilerle şehrimiz ileri gelenleriyle konuşmalar yaptı. Yazdığı röportajlar Memleket’te yayınlandı. Şehrimizin tanınmış kişilerinin bilinmeyen yönlerini, şehrimizin bilinmeyen tarihini öğrendik.

Şair İsmail Detseli şiirlerinin yanı sıra düzyazıları ile önemli benim için. Onun yazıları çevremiz köylerinin halk kültürünü araştırmak isteyenler için birinci elden kaynaklardır. Benim önerim bu yazıların bir an önce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından yayınlanarak şehrimiz kültür dünyasına kazandırılmasıdır.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd.Doç.Dr.Mustafa Çıpan’ın bu konuda duyarlı davranacağına inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum