İl Genel Meclis Üyeleri Derneği Eğitim Semineri

İl Genel Meclis Üyeleri Derneği Eğitim Semineri

Antalya Valisi Karaloğlu:- "Türkiye'nin gittiği yönü görmek lazım. İl özel idarelerinin kalan kısmıyla ilgili belli konular tartışılacaktır Türkiye'de ama bunu da doğru tartışmak, doğru konuşmak lazım. Nereye gider bilmiyorum ama şu anda Türkiye'de ikili

ANTALYA (AA) - Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye'nin gittiği yönü görmek gerektiğini belirterek, "İl özel idarelerinin kalan kısmıyla ilgili belli konular tartışılacaktır Türkiye'de ama bunu da doğru tartışmak, doğru konuşmak lazım. Nereye gider bilmiyorum ama şu anda Türkiye'de ikili bir yapının olması da çok doğru değil, bazı illerde özel idare var, bazı illerde yok." dedi.

İl Genel Meclis Üyeleri Derneği Genel Başkanlığınca, Antalya Kundu'da düzenlenen "eğitim semineri", farklı illerden il genel meclisi üyelerinin katılımıyla başladı.

Vali Karaloğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'de yerelleşmenin kamuda yapılan reformlarla beraber bir değişim ve dönüşüm sürecine girdiğini söyledi.

İl özel idarelerinin kapatılmasının büyük bir boşluk oluşturduğunu dile getiren Karaloğlu, "Yerine bir şey ikame etmezseniz, orada boşluk durur. Merkezi hükümetin mutlaka, taşrada elinde enstrümanlara ihtiyacı var." dedi.

Merkezi yönetimin taşrada yapmak istediği her şeyi il özel idaresi eliyle şehirde de kırsalda da yapabildiğini anlatan Karaloğlu, özel idarelerin aslında önemli bir eksikliği giderdiğini söyledi. Vali Karaloğlu, "Bu boşluk, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına (YİKOB) tüzel kişilik ve özel bütçe verilmesiyle ortadan kaldırılmış oldu. İnşallah 2017 yılının başı itibarıyla yönetmeliklerin çıkması gerekiyor. Bir an önce çıksın çünkü bütçe yapacağız." diye konuştu.

Karaloğlu, YİKOB'un il özel idarelerden daha yetkili hale geldiğini aktararak kamu kurum ve kuruluşlarının yapmaları gereken görevleri yerine getirmezlerse YİKOB üzerinden valinin o hizmeti yapacağına dikkati çekti.

Karaloğlu, büyükşehirler dışında özel idarelerin devam ettiğini ve önemli görevleri bulunduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Türkiye'nin gittiği yönü görmek lazım. İl özel idarelerinin kalan kısmıyla ilgili belli konular tartışılacaktır Türkiye'de ama bunu da doğru tartışmak, doğru konuşmak lazım. Nereye gider bilmiyorum ama şu anda Türkiye'de ikili bir yapının olması da çok doğru değil. Bazı illerde özel idare var, bazı illerde yok. Türkiye bunu da tartışacak. Belki bu seminerle de Türkiye'nin bundan sonraki dönüşümüne katkı verebiliriz."

- "Asıl reformu 15 Temmuz'da milletimiz yaptı"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de etkinliğin Türkiye için çok faydalı bir bilgilenme ve istişare toplantısı olduğunu söyleyerek bu yıl bayram tatillerinin uzatılması ve bu tür toplantılar düzenlenmesinin turizme önemli destek sağladığını anlattı.

EXPO 2016 Antalya kapsamında kente çok büyük yatırımlar yapıldığını ve EXPO alanına kadar kesintisiz ulaşım, tramvay gibi hizmetleri tamamladıklarını ifade eden Türel, bu sene turizmde sıkıntı yaşadıklarını ancak EXPO gibi yatırımların bir nebze destek olduğunu vurguladı.

2004 ve 2005 yıllarında kabul edilen kanunlarla hem belediyeler hem de il özel idarelerini güçlendiren adımlar atıldığını dile getiren Türel, "2004'ten başlayarak, demokrasinin ve mahalli idarelerin güçlendirilmesi yönünde atılan adımların faydaları 15 Temmuz'da açık şekilde görüldü. Asıl reformu 15 Temmuz'da milletimiz yaptı. Dünya tarihinde demokrasi konuşuluyor, 15 Temmuz öncesi ve sonrası diye..." dedi.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Birlikler ve Yardımlar Daire Başkanı Şefik Aygöl ise Türkiye'nin imarında taş üstüne taş koymayı hedeflediklerini belirtti. 15 Temmuz'da daha ne kadar çok çalışmak gerektiğinin idrak edildiğini bildiren Aygöl, önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İl Genel Meclis Üyeleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Gürbüz de özel idarelerin hizmetin yürütülmesinde önemli olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :