İklim değişikliği Doğu Antarktika'daki yosunları öldürüyor

İklim değişikliği Doğu Antarktika'daki yosunları öldürüyor

ANKARA (AA) - Antarktika'nın doğusunda iklim değişikliği nedeniyle geniş yosun yataklarının bazı bölümlerinin yok olmaya başladığı tespit edildi.Avustralya'daki...

ANKARA (AA) - Antarktika'nın doğusunda iklim değişikliği nedeniyle geniş yosun yataklarının bazı bölümlerinin yok olmaya başladığı tespit edildi.

Avustralya'daki Wollongong Üniversitesinden Prof. Sharon Robinson'ın ekibinin yürüttüğü 10 yıllık çalışma, Antarktika'nın doğusundaki bitki örtüsünün küresel ısınma nedeniyle ölmeye başladığını gözler önüne serdi.

Robinson, şimdiye kadar Doğu Antarktika'nın küresel ısınmadan çok da etkilenmediğini düşündüklerini ifade ederek bölgedeki değişimi görünce çok şaşırdıklarını belirtti.

10 yıllık bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Robinson, "Çalışma sonucunda yemyeşil yosunların bir kısmının kırmızıya bir kısmının da griye döndüğünü gördük. Gri renk, yosunların ölmeye başladığının göstergesi." dedi.

Yosunların kendilerini kuraklığa karşı korumak için kırmızı pigmentler üretmeye başladıklarını ve renklerinin kırmızılaştığını söyleyen Robinson, Doğu Antarktika'da yaşayabilen tek bitki türü olan bu yosunların ekosistemin koruyucularından olduğunu ifade etti.

Araştırmanın sonuçları, "Nature Climate Change" dergisinde yayımlandı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :