İklim değişikliği buğday ekim tarihlerini de değiştirdi

İklim değişikliği buğday ekim tarihlerini de değiştirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2023-2024 buğday üretim sezonuyla ilgili, bu yılki azalan yağışlar ve artan sıcaklıkların etkisiyle buğday ekimlerinin 20 gün ile 1 ay ileri tarihe kaydırıldığını belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2023-2024 buğday üretim sezonuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Buğdayın Türkiye ve dünya genelindeki stratejik önemine vurgu yaparak, beklenen yağışların gerçekleşmesi durumunda rekoltede artış yaşanabileceğini ifade etti.

Bayraktar, Türkiye genelinde 6,7 milyon hektarlık alanda buğday ekimi yapıldığını ve 2024 üretim sezonunun başladığını belirtti. Buğdayın ülkemizde stratejik bir ürün olduğunu ve tarım alanlarının vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Bayraktar, bu nedenle buğday üretiminin, sofralara ekmek olarak gelene kadar olan sürecin, üreticilerden tüketicilere kadar birçok kesimi ilgilendirdiğini söyledi.

Buğday ekimlerinin eylül ayı sonunda başladığını ancak iklim değişiklikleri nedeniyle ekim tarihlerinin 20 gün ile 1 ay ileri kaydığını ifade eden Bayraktar, özellikle son 5 yılda ülkemizde ekim ayı yağışlarının normalin altında kaldığını ve bu durumun ekim tarihlerini etkilediğini belirtti.

Bayraktar, ekim ayı yağış ortalamasının bu yıl yüzde 26 azalışla 36,6 milimetre olarak gerçekleştiğini ve bu durumun ekim tarihlerini etkilediğini ifade etti. Son 10 yılın 6'sında toplam yağışların normallerin altında kaldığını ve 2023 yılı yaz mevsiminin son 53 yılın en sıcak 7'nci yaz mevsimi olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

Bu durumun toprağın daha fazla kurumasına neden olduğunu ve ekim tarihlerinin normalden daha ileri bir tarihe kaydırılmasına sebep olduğunu belirten Bayraktar, buğday ekimlerinin genel olarak yüzde 50 ile 90 arasında tamamlandığını söyledi.

İç Anadolu Bölgesi'nde yüzde 90, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 70, Marmara Bölgesi'nde yüzde 70 ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde genel olarak yüzde 80 seviyesinde ekimlerin tamamlandığını belirtti.

Bayraktar, Akdeniz Bölgesi'nde ise Adana, Osmaniye ve Antalya illerinde ekimlerin yeni yeni başladığını, Hatay, Mersin ve Isparta'da ise ekimlerin yüzde 70 oranında gerçekleştiğini ifade etti. Bayraktar, ülke genelinde devam eden yağışların ve beklenen yağışların, verimli bir üretim sezonu için önemli olduğunu ve buğdayın kaliteli ve yüksek rekolteli ürünlerle yetiştirildiği bir yıl olmasını temenni etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.