İkizlere çifte altın verilecek

İkizlere çifte altın verilecek

İkiz çocuğu olan 700, üçüzü olan bin 300 lira doğum yardımı alacak. Sonraki her çocuk için 600 lira ödenecek. Dilekçenizi yazın paranızı alın...

Sabah'tan Faruk Erdem'in haberi;

Çocuk sahibi olan annelere ilk altın devletten. Uygulama 15 Mayıs'ta gece yarısından itibaren başladı. O saatten sonra doğan tüm çocuklara devlet altın parası ödeyecek. Bunun için başvuru yapmak gerekiyor. Hazır dilekçeyi doldurup paranızı alabilirsiniz. Doğum yardımıyla ilgili aklınıza takılan soruları cevaplamaya çalışalım.

Ne kadar ödenecek?

Kanun kapsamında ailelere canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üç ve sonraki çocukları için ise 600 TL tutarında doğum yardımı yapılacak.

İkizler de alacak mı?

İkiz ya da üçüz doğumlarda yine çocuk sayısına bakılacak. İkiz çocukta 300+400 olarak 700, üçüzlerde ise 300+400+600 olmak üzere bin 300 lira ödenecek.

Nereye başvurulacak?

Doğum yardımından yararlanmak isteyen vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ve yurt dışındaki konsolosluklara başvurabilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişiler ise başvurularını kendi kurumlarına yapacak.

Nasıl alınacak?

Doğum yardımı parası, anlaşmalı bankalardan ve PTT şubelerinden kişinin TC kimlik numarasını belirtmesiyle alınabilecek. İlk ödemelerin haziranda yapılması bekleniyor.

Kime verilecek?

Doğum yardımı annenin Türk vatandaşı olması durumunda anneye yapılacak. Anne yabancı baba Türk ise bu kez baba yardımı alabilecek.

Çalışma şartı var mı?

Doğum yardımı için herhangi bir sigorta kaydı olmasına gerek yok. Çalışıp çalışmadığınız da önemsenmiyor. T.C. kimlik numaranız ya da mavi kartınızın olması yeterli olacak.

Öncekilere bakılacak mı?

Doğum yardımı, 15 Mayıs 2015'te ve sonrasında gerçekleşen doğumlar için verilecek ancak ödemeye esas sayı önceki çocukları da kapsayacak.

Kesinti var mı?

Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haciz edilemeyecek.