İkizce sit alanında kaçak kazı incelemesi

İkizce sit alanında kaçak kazı incelemesi

Adıyaman'da İkizce sit alanında yapılan kaçak kazı sonrası bölgede inceleme yapıldı- Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Bozdemir: - "Şu an bizim yaptığımız incelemeler neticesinde öyle büyük çaplı kazı yapılmadığını tespit ettik"

ADIYAMAN (AA) - Besni ilçesine bağlı Pınarbaşı köyündeki İkizce Sit alanında yapılan kaçak kazı sonrası bölgede inceleme gerçekleştirildi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir, Kültür Bakanlığı Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanı Melik Ayaz sit alanında incelemede bulundu.

Heyet, bölgede yapılacak çalışmalar hakkında İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci ve Müze Müdürü Fehmi Erarslan'dan bilgi aldı.

İnceleme sonrası AA muhabirine açıklamada bulunan Bozdemir, bölgenin 2011 yılında birinci derece sit alanı ilan edildiğini anımsattı.

Yapılan kaçak kazılar sonucunda mozaiklerin ortaya çıktığını anlatan Bozdemir, şunları kaydetti:

"Şu an bizim yaptığımız incelemeler neticesinde öyle büyük çaplı kazı yapılmadığını tespit ettik. Mozaiklerin ortaya çıkmasıyla burada yapılması gereken çalışmaların ne olabileceği konusunda arkadaşlarımızla bir değerlendirme yapacağız. Bakanlığa bu çalışmayı rapor edip, bundan sonraki çalışmalarda kısa ve uzun vadede ne yapılabilir, bununla ilgili bir değerlendirme yapılacak."

Bozdemir, buranın yolunun düzenlenmesi gerektiğini, şu andaki mevcut yolun buna müsait olmadığını belirterek, yeni bir yol çalışması gerektiğine dikkat çekti.

Bölgeye bir çevre düzenlemesi yapılması gerektiğini ifade eden Bozdemir, özellikle mozaiklerin bulunduğu alanlarda kazının yapılabileceğini dile getirdi.

Bu kazının sonucuna göre hareket edeceklerini aktaran Bozdemir, "Bu kazı neticesinde ya yerinde muhafaza edilir ya da taşınabilir. Tabi yerinde muhafaza edilmesi için bununla ilgili çevrenin koruma altına alınması lazım. Burada sürekli bir güvenlik görevlisinin bulunması lazım. Bunlar kısa vadede yapılacak şeyler değil. Buna bakanlığımızın yetkilileri karar verecektir" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı