İkindi Sohbetlerinde ‘Anadolu Kıyafetleri’ konuşuldu

İkindi Sohbetlerinde ‘Anadolu Kıyafetleri’ konuşuldu

Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Grafik ve Fotoğraf Öğretmeni Serpil Ergül Çakan “Kubadabad Saray Çinileri Işığında Anadolu Kıyafet Replikaları” konulu bir konferans verdi.

 

 

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği ve SÜ Selçuklu Araştırmaları Merkezinin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Grafik ve Fotoğraf  Öğretmeni  Serpil Ergül Çakan “Kubadabad Saray Çinileri Işığında Anadolu Kıyafet Replikaları”  konulu bir konferans verdi. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen program açış konuşmasında Koyunoğlu Müzesinde Selçuklu Araştırmaları Merkezi olarak ayda bir Selçuklu sultanları ile ilgili program yaptıklarını, Selçuklu hanım sultanlarını araştıran kişi sayısının az olduğunu, Doç. Dr. Fikret Salman’ın “Türklerde Kıyafet” adlı tezinin geniş çaplı bir olduğunu, İnce Minare Müzesinde minyatür ve kabartmalardaki resimlerden yola çıkılarak yapılan kıyafetlerle TRT’nin çekim yaptığını söyledi.

OLGUNLAŞMA ENSTİTÜLERİNİN GÖREVİ

Türkiye’de 20 civarında Olgunlaşma Enstitüsü olduğuna dikkat çeken Çakan” Olgunlaşma Enstitülerin geleneksel el sanatlarını yaşatarak gelecek kuşaklara aktarma görevi yapmaktadır. Günümüzde Selçuklu kumaş örneklerinden fazla göremiyoruz. Kubadabad Saray çini eserlerinde giysi örneklerini görebiliyoruz. Konya’ya gelerek müzelerde Selçuklu çini eserler üzerinde araştırmalar yaptık. Konya Karatay Müzesinde Anadolu Selçuklu dönemine ait yüzlerce eser sergileniyor. Dönemin kıyafet tarzının en belirgin özellikleri ise çiniler üzerindeki tasvirlerde bulunuyor.”

GELECEĞE BIRAKILAN MİRAS

Anadolu Selçuklu giysilerine minyatür, çini seramik, fresk, taş kabartma ve madenlerde rastlandığını belirten Çakan “ Anadolu Selçukluları Anadolu topraklarında hüküm sürdüğü tarihlerde yaptıkları ve birçoğu bugüne kadar ulaşan çok kıymetli eserleri insanlığa miras bırakmıştır. Anadolu topraklarında iki asırdan fazla hüküm süren, Osmanlı İmparatorluğu'nun temellerini atan Anadolu Selçuklularının çini motifleri el işçiliği ile günümüze taşınıyor. Çiniler incelendikçe dönemin kıyafetlerinin özellikleri ortaya çıkıyor. Kadın ve erkekler ata bindiklerinden kendilerine rahatlık sağlayacak kıyafetleri tercih etmişlerdir.” dedi.

ENSTİTÜDE ÇİNİDEKİ FİGÜRLER HAYAT BULUYOR

Çakan, çinilerin üzerindeki motifler Antalya Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde kıyafetlere ve aksesuarlara işlendi. Kıyafetlerde bol miktarda deri, metal ve keçe kullanıldı. Anadolu’daki dokuma örneklerini kendi dokuma atölyemizde dokuduk. Keçe dövmelerini ve başlıkları kendimiz yaptık. Minyatürlerden yola çıkarak takke, külah, kavuk, sarık, börkleri ve saç şekillerini inceledik. Hem erkek hem de kadınlarda uzun saçı tercih etmişler, başlıklarda aksesuarları kullanmışlardır.

GİYSİLERDE KUBADABAD SARAY ÇİNİLERİNİN İZLERİ        

Slayt eşliğinde Selçuklu kıyafetleri hakkında bilgi veren Çakan, Antalya’dan getirdikleri 3 Selçuklu kıyafetini dinleyicilere tanıttı : “Kutalmışoğlu Süleyman Şah, 1.Alaaddin Keykubat adını verdiğimiz giysileri Karatay Medresesindeki Kubadabad Saray çinilerinden esinlenerek hazırladık. Fabrikasyon olarak çalışmadan kendi atölyelerimizde kıyafetleri üretiyoruz. 2.Alaaddin Keykubat ve Gıyaseddin Keyhüsrev giysilerini heykelciklerden yola çıkarak oluşturduk. Makperi Hunad Hatun giysisinde ipek ve keçe yedirme tekniğini kullandık. Kumaşı Erzurum ehram dokumasından yapılan Gevher Nesibe Hatun giysisinde saray çinilerinden yararlandık. Melike-i Adile Sultan giysisi sultanın ata bindiğini düşündüğümüz için oldukça rahat bir giysidir.”

Selçukludan Osmanlıya geçen 100 yıl öncesine kadar kullanılan kıyafetler üzerinde duran Çakan, uzman tarihçilerle iş birliğine giderek çalışmalar yaptıklarını, eleştirilere kapılarının açık olduğunu, atalarımızın giydiği kıyafetleri günümüze taşıdıklarından dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Çakan konuşmasının sonunda ipek ağırlıklı yazlık kıyafetler için çalışma yaptıklarını, Haçlı Seferleri yoluyla ve sultanların hediye etmesiyle Selçuklu giysilerinin Avrupa’ya taşındığını belirtti.

Program sonunda Selçuk Üniversitesi Turizm fakültesi dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık ve Selçuklu Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen tarafından Serpil Ergül Çoban’a, Konya Büyükşehir Belediyesi Müze ve Kütüphaneler Şube Müdürü Hasan Yaşar ve Dr. Öğretim Üyesi Sefer Solmaz tarafından Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Öğretmeni Hatice Bilik’e günün anısına hediye  takdim edilmesi ve  toplu fotoğraf çekilmesi ile toplantı sona erdi.

 

ikindi-sohbetlerinde-‘anadolu-kiyafetleri’--(8).jpg

ikindi-sohbetlerinde-‘anadolu-kiyafetleri’--(10).jpg