“İkindi sohbetleri” devam ediyor

“İkindi sohbetleri” devam ediyor

“İkindi sohbetleri” devam ediyor

HACIVEYİSZADE MUSTAFA KURUCU’YU VE CÖMERTLİĞİNİ PROF. DR. ALİ OSMAN KOÇKUZU ANLATTI

 

Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Müzesi ile Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Derneği’nin “Koyunoğlu Tarihî Konya Evi”nde, cumartesileri “İkindi Sohbetleri” devam ediyor. Kasım ayında “cömertlik” değerini konu olarak alan “Medeniyet Okulu Projesi” etkinliklerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen “Hacıveyiszade Mustafa Kurucu ve Cömertlik” konulu konferans Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu tarafından sunuldu.

5 Şubat 1960 günü vefat eden, Konya’nın tarihinde gördüğü en büyük cemaat topluluklarından biri ile cenaze namazı kılınarak defnedilen Hacıveyiszade Mustafa Kurucu’yu öğrencisi olarak da komşusu olarak da yakından tanıyan Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu; “Vefat edeli elli dört yıl olmasına rağmen, Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hocamız, cömertlikte, hâlâ Konyalıların unutamadığı bir örnek insan” dedi.

Prof. Dr. Koçkuzu; “Hacıveyiszade ailesinin hanımlarını da yakından tanıdığını; Onların da yoğun ev işleri arasında, mahallenin çocuklarını dini bilgilerle uzun yıllar donattıklarını” belirtti. “Konya halkı da Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hocamız gibi cömerttir, eli açıktır; alma ağacının altında değil, verme ağacının altındadır” diyen Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu’nun konferansı filme alınarak Koyunoğlu Kütüphanesi Arşivi’ne kazandırıldı. Koyunoğlu Müzesi Müdürü Hasan Yaşar, Prof. Dr. Koçkuzu’ya hatıra kitaplar sundu.

Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci; konferans sırasında izleyicilere, Hacıveyiszade Mustafa Kurucu’nun vefat edişinden iki saat sonra yayınlanan Işık gazetesinin 5 Şubat 1960 Cuma günü nüshasını gösterdi. Küçükbezirci; “5 Şubat 1960 günü saat 11.40’da vefat eden Hacıveyiszade Mustafa Kurucu’nun haberini Türk basınında ilk önce sunan gazete “Işık” oldu; gece yarısına kadar aralıksız binlerce baskı yaptı” dedi.