İkinci üniversite için son başvuru 17 Ekim'de

İkinci üniversite için son başvuru 17 Ekim'de

Üniversite öğrencisi ve mezunlarının ikinci üniversitelerini 'sınavsız' okuma şansı var. 400 bin üniversiteli genç açıköğretim fakültesinde felsefeden işletmeye kadar 42 programda herhangi bir sınava girmeden okuyor.

Habertürk'ün haberine göre üniversitede okuyan ya da mezun olan birçok genç ikinci bir üniversiteyi üstelik de sınavsız okuyabileceğini bilmiyor. Oysa herhangi bir yükseköğretim programına merkezi yerleştirmeyle kayıtlı olan ya da mezun olanlar isterlerse açıköğretim fakültesinde istedikleri bir programda daha okuma hakkına sahipler. YÖK verilerine göre üniversitede okuyan 5.5 milyon öğrencinin yaklaşık 2.5 milyonunu açıköğretimde okuyanlar oluşturuyor. Açıköğretim fakültesinin 2013-2014 öğretim yılı itibarıyla 1 milyon 300 binin üzerinde aktif öğrencisi var. Bu yıl açıköğretim programlarına kayıt yapmaya hak kazananların sayısı ise 188 bin 652.

42 PROGRAM VAR

400 bin genç ise açıköğretimde "ikinci üniversite" okuyor. Açıköğretim fakültesinde adaletten, tarıma kadar 31 önlisans programı var. Açıköğretim, işletme ve iktisat Fakültelerinde felsefeden işletmeye kadar 11 lisans programı bulunu-yor. Ancak açıköğretimde seçtiğiniz program öğrenim gördüğünüz programla aynı olmamak.

17 EKİM SON

Herhangi bir yükseköğretim programı okuyan öğrenciler ya da mezunlar 17 Ekim'e kadar ikinci üniversite okumak için başvurabilirler. Bu bölümlerde öğrenim harcı 205 ile 365 TL arasında.

Anadolu Üniversitesinde açıköğretim programlarının 1982'de başladığını 2001-2002 öğretim yılında da ikinci üniversite uygulamasına geçildiğini anlatan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerim Banar, "Bu uygulama ile insanlara ilgi duydukları bölümde okuma, kariyerlerinde yükselme, hayallerini gerçekleştirme ve genel kültürlerini geliştirme fırsatı sunuluyor" dedi.