İki aydından iki değerli kitap

Şehrimizin iki aydınından iki değerli kitap

 

Geçtiğimiz hafta elime iki kitap geçti, ikisini de soluksuz okudum. Birinde şehrimizin geçmiş yıllarına güzel bir yolculuk yaptım, diğerinde gezilecek, görülecek, yazılacak ne güzel beldelerimiz varmış, diye eşsiz bir yolculuğa çıktım.

SELÇUKLU’LARDAN GÜNÜMÜZE KONYA’DA İZ BIRAKANLAR

Dr. Mehdi Halıcı (Cemşid Bender) şehrimizin yetiştirdiği değerli hukukçu ve aydınlarımızdan biri. 1927 Konya doğumlu. 1950 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuş, 1958 yılında Norveç’e giderek kooperatifçilik ihtisası yapmış. Döndükten sonra şehrimizde avukatlık yapmaya başlamış. Onu 1969 yılında tanımıştım. Müthiş bir insan sevgisiyle doluydu yüreği. Adliyede uzun süre mübaşirlik yapan bir arkadaştan dinlemiştim. Çingene vatandaşlarımız genellikle ona verirlermiş davalarını. Mübaşirler de onu davaya çağırırken “çingenelerin avukatı Mehdi Halıcı” diye çağırırlarmış.

1974 yılında yeniden Norveç’e gitmiş. 1988 ylında İzmir’e yerleşmiş. M. Halıcı’nın ilk öykü kitapları “Gülen İnek” ve “Karides Durağı”. “Konya sazı ve türküleri” kitabını 1985 yılında yayınladı. Cemşid Bender lüstear kitabıyla Kürt Tarihi ve uygarlığı ile ilgili birçok esere imza attı. “Selçuklu’dan günümüze iz bırakanlar” M. Halıcı’nın son kitabı. 2007 Mevlana’yı Anma yılı nedeniyle başta çağrı dergisi olmak üzere değişik dergilerde yazılarını bir araya getirmiş. Kitapta N. Rahmi Karatay, Ata Karatay, Hüseyin Kani, Naci Fikret Baştak, Ermenekli Kel Şair Hasan Şükrü, Sivas’lı Ali Kemali, Ayaslı Şakir, Çatalhüyük’te ilk kazıyı başlatan Jeams Bellart, Mevlana, Şems, Konya Valisi Kadı Abdurrahman Paşa, Feyzi Halıcı, S.Ü. İlk Rektörü Erol Güngör, Cemal Süreyya, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Nevin Halıcı, Vali Rebii Karatekin, Aşık Leryami Baba, çok zengin olduğu zannıyla öldürülen Hekim Sava değişik yönleriyle anlatılmış.

Birkaç yıl önce kitap fuarı için gittiğim İzmir’de evine ziyaretine gitmiştim yazarın. Gözlerinden rahatsızdı. “Ameliyattan korkuyorum Zeki, daha yazılacak beş-altı kitabım var, kör olursam nasıl yazarım” diye kaygılanıyordu. Biz senden daha çok eser bekliyoruz Mezopotamyalı bilge.

 “KENDİNİ KORUYAN ŞEHİR”

Ahmet Köseoğlu şehrimizin yetiştirdiği genç aydınlarımızdan biri. Onu tanıdığımda Meram Belediyesi Başkan Yardımcısı’ydı. İdareciliğinden çok kültür ve sanata yakın duruşu etkilemişti beni. Çeşitli kitapların telif ve edisyonuna katkı yaptı. Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı ve Birliğin Şube Başkanı.

Sanırım Konya Şubesi Ahmet Köseoğlu sayesinde diğer şubelerden daha faal. Neredeyse her cumartesi bir etkinlik var. “Yazılacak çok şeyimiz var” adı altında geziler düzenliyor. Bu gezilerde ortaya çıkan yazılar basılmak üzere. Bu kitap gün yüzüne çıkınca “Kendini koruyan şehir”lerimizi değişik kalemlerden yeniden tanıyacağız.

Ebabil Yayınları tarafından yayınlanan “Kendini Koruyan Şehir”de Ahmet Köseoğlu şimdiye kadar gezip gördüğü, etkilendiği şehirleri anlatmış. Kitabı okurken yazarla birlikte Şam’dan yola çıkarak dünyanın en güzel şehirlerini dolaşıyor, oralardaki güzellikleri paylaşıyorsunuz. Köseoğlu gezip gördüğü mekânları öyle güzel anlatıyor ki aynı yerleri görmüşçesine duygulanıyor, heyecanlanıyorsunuz.

Kitapta anlatılan bazı yerlere birlikte gitmiştik Ahmet Köseoğlu ve Yazarlar Birliği Konya Şubesi üyeleriyle. Ama diğer yerler… Köseoğlu imrendirdi beni. Yazıları bir solukta okurken çantamı sırtlayıp yollara düşmek geldi içimden. Emeğine, yüreğine sağlık A. Köseoğlu. Daha nice eserler bekliyoruz senden.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.