IKBY'deki tartışmalı referandum

IKBY'deki tartışmalı referandum

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ:- "Biz iptal etmesi gerektiğini defalarca söyledik. Bir takım şeyler izlenecektir. Çıkan sonuçlara göre bölgedeki istikrarın tesisi adına ne gerekiyorsa Türkiye Cumhuriyeti yapmaktan bir adım bile geri durmayacaktır"

İZMİR (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) dün gerçekleştirdiği tartışmalı referanduma ilişkin, "Biz iptal etmesi gerektiğini defalarca söyledik. Bir takım şeyler izlenecektir. Çıkan sonuçlara göre bölgedeki istikrarın tesisi adına ne gerekiyorsa Türkiye Cumhuriyeti yapmaktan bir adım bile geri durmayacaktır." dedi.

Dağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan ettiği IKBY referandumuna ilişkin tavırlarını çok net bir şekilde sayısız kez gösterdiklerini, referandumdan çıkacak sonuçların "yok hükmünde" olduğunu açıkladıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin konuya ilişkin iradesini ortaya koyma açısından acil olarak Milli Güvenlik Kurulunu (MGK) topladığına işaret eden Dağ, Bakanlar Kurulunun da gece yarısına kadar konuyla ilgili toplantı gerçekleştirdiğini, TBMM'de çıkan tezkerede "Komşu devletlerin ulusal bütünlüğünün bozulması durumunda ulusal güvenliğimize aykırı bir durum teşkil etmesi halinde müdahale" imkanını Türk askerine verdiğini anımsattı.

Referandum sonuçlarının hiçbir şekilde karşılığı olmadığını ve "yok hükmünde" olduğunu vurgulayan Dağ, Irak başta olmak üzere referandumun hiçbir ülke tarafından tanınmadığına dikkati çekti.

Referanduma ilişkin Irak'ın çok net bir duruşunun olduğunu, anayasaya göre Irak devletinin müdahale durumunun söz konusu olduğunu aktaran Dağ, istikrarın en zor olduğu dönemde böyle bir yol tercih edilmesini eleştirdi.

Dağ, şunları kaydetti:

"Biz iptal etmesi gerektiğini defalarca söyledik. Buna rağmen IKBY böyle bir tercihe doğru gitti. Uluslararası boyutta bunun çok bir karşılığı olma ihtimali yok. Bununla ilgili bundan sonra adım adım kısa vade, uzun vadede Türkiye Cumhuriyeti gibi büyük bir ülke atması gereken adımları atacaktır. Bir takım şeyler izlenecektir. Çıkan sonuçlara göre bölgedeki istikrarın tesisi adına ne gerekiyorsa Türkiye Cumhuriyeti yapmaktan bir adım bile geri durmayacaktır."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :