"IKBY'deki referandum son derece hatalı ve tehlikeli bir girişimdi"

"IKBY'deki referandum son derece hatalı ve tehlikeli bir girişimdi"

Sudan'da muhalefetteki Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Mehdi: "IKBY'deki Kürtlerin bir davası olduğunu, ayrıca onların uluslararası alanda kabul edilen kültürel bir kimlikleri olmasını istediklerini düşünüyorum. Onlar bu konuyu sorun olarak görüyor. Anc

HARTUM (AA) - BEHRAM ABDULMUNİM - Sudan'da muhalefetteki Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Es-Sadık el-Mehdi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) gerçekleşen "gayrimeşru referandumun" yanlış ve bölge için son derece tehlikeli bir adım olduğunu söyledi.

AA muhabirine konuşan Mehdi, IKBY'deki gayrimeşru referandumun "İslam ümmetinin stratejik düşmanı İsrail'e" yaradığını ve Güney Sudan'ın ayrılması olayından ders çıkarılması gerektiğini vurgulayarak ayrılmanın ardından meydana gelecek bölgesel tehlikelere karşı da uyarıda bulundu.

Mehdi, "IKBY'deki Kürtlerin bir davası olduğunu, ayrıca onların uluslararası alanda kabul edilen kültürel bir kimlikleri olmasını istediklerini düşünüyorum. Onlar bu konuyu sorun olarak görüyor. Ancak ayrılık çözüm değildir." dedi.

- "Referandum son derece hatalı ve tehlikeli bir girişimdi"

"Çözüm, hak istenen devletlerle ilgili karşılıklı anlayışa dayalı olmalıdır. Çünkü ayrılık fikri son derece yanlış ve hatalıdır" diyen Mehdi, Suriye, Irak ve Türkiye'de Kürtlerin yaşadığını, IKBY'deki olası bir ayrılığın diğer bu devletlere de olumsuz yansımaları olabileceği görüşünü dile getirdi.

"IKBY'deki referandum son derece hatalı ve tehlikeli bir girişimdi" ifadesini kullanan Mehdi, Güney Sudan'ın 2011 yılında gerçekleşen bağımsızlık referandumunun ardından maruz kaldığı iç savaşa dikkati çekerek "Ayrılığın gerçekleştiği bütün ülkeler şartların iyileşmesi için bunu bir araç olarak görüyor. Ancak olaylar tam aksi yönde gelişiyor. Güney Sudan'ın ayrılmasında yaşananlar gibi." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ülkelerin parçalanması İsrail'in çıkarına"

"Bu ülkelerin parçalanması, İslam ümmetinin stratejik düşmanı İsrail'in çıkarınadır" diyen Mehdi, 'Evrensel İnsan Hakları Deklarasyonu'nda yer alan halkların kendi kaderini tayin hakkının değiştirilmesi' gerektiğini bu kanunun sadece işgal edilmiş devletler için uygulanması gerektiğini, mevcut düzende uygulanmasının ise ülkeleri bölmek ve parçalamak manasına geleceğini vurguladı.

Mehdi, IKBY Başkanı Mesut Barzani'ye de çağrıda bulunarak, ayrılık söylemlerine son vermesi ve Irak ile diyaloğa dayalı bir çözüm arayışına girmesi gerektiğini belirtti.

- Filistin'de siyasi birlik

Mehdi, Mısır'ın başkenti Kahire'de Hamas ile Fetih hareketleri arasında geçen hafta imzalanan uzlaşı anlaşmasına da değinerek, Filistinli yetkililere güçlerini birleştirme çağrısında bulundu.

Muhalif lider ayrıca Filistin halkının hedeflerini gerçekleştirme noktasında bundan sonraki aşamada müzakerelere odaklanacağını belirterek, "Bu meşru direniş hakkını ortadan kaldırmaz. Direniş meşru ve gereklidir. Ancak buradaki mesele, aşamalar konusudur." diye konuştu.

İsrail ile normalleşme konusunda ise Mehdi, bunun "hatalı ve kabul edilemez bir yaklaşım" olduğunu söyledi.

Mehdi, bazı uluslararası taraflar, İsrail'in tehlike arz etmediğini, İran'ın daha tehlikeli olduğunu söylüyor. Ancak İran'ı düşman, İsrail'i dost edinmek hatalı bir yaklaşımdır. Maalesef bazı Arap taraflar bu eğilimdeler." ifadelerini kullandı.

İran'ın komşularıyla sorunlar yaşadığının inkar edilemeyeceğini vurgulayan Mehdi, ancak bu sorunların diyalog ile çözüleceğini ve mezhepsel kaynaklı bütün fitnelere kapıların kapatılması çağrısında bulunarak sözlerini şöyle tamamladı:

"Arap Birliği, Türkiye-İran-Arap ülkeleri bölgesel varlığı çerçevesinde, üçlü bir güvenlik anlaşması oluşturulması konusunda temel bir karar vermelidir. Arap ülkeleri, özellikle Türkiye gibi ülkeler ile güvenlik ve ekonomi alanında stratejik ortaklıklar geliştirmelidir."





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :