IKBY'deki ekonomik kriz kitapseverleri de vurdu

IKBY'deki ekonomik kriz kitapseverleri de vurdu

Erbil kenti başta olmak üzere Süleymaniye ve Duhok kentlerinde faaliyet gösteren hükümete bağlı ve özel birçok matbaa çalışmasına son vermek veya azaltmak zorunda kaldı. Bunun sebebi ise ekonomik kriz nedeniyle kitapseverlerin alım gücünün düşmesi - IKBY

ERBİL (AA) - YUNUS KELEŞ - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 2014 yılından bu yana devam eden ekonomik kriz yaşamın her alanında etkili olmaya devam ediyor. Bölgedeki kriz, son olarak kitapseverleri ve kitap satışı yapanları büyük ölçüde etkiledi.

Erbil kenti başta olmak üzere Süleymaniye ve Duhok kentlerinde faaliyet gösteren hükümete bağlı ve özel birçok matbaa çalışmasına son vermek veya azaltmak zorunda kaldı. Bunun sebebi ise ekonomik kriz nedeniyle kitapseverlerin alım gücünün düşmesi.

IKBY Kültür Bakanlığına bağlı Basım ve Yayınevi Müdürü Sirvan Osman, konuya dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik krizin kendini hissettirdiği zamandan bu yana her geçen gün kitap basımı ve alımında ciddi düşüşlerin yaşandığını ifade etti.

Kendi bünyelerindeki matbaada kriz öncesi sadece hükümete ait kitapların basımını yaptıklarını söyleyen Osman, "Ancak şu anda matbaayı açık tutabilmek için özel sektöre giren kitapların basımını da yapmaya başladık." dedi.

Osman basım-yayım sektöründe gelinen durum hakkında şunları ifade etti:

"Krizin henüz başlamadığı 2013 yılında birbirinden farklı 198 yazarın kitabını bastık ve yayımladık. Krizden önce beş matbaa ile kitap basımı yaparken şimdi sadece bir tek matbaayı çalıştırabiliyoruz. 2014 yılından itibaren bastığımız kitap sayısı düşüşe geçti. 2017 yılında sadece 19, 2018'de ise henüz 3 kitabın basımını yapabildik."

- "İşler hiçbir zaman bu kadar kötü olmadı"

Erbil'in tarihi kalesi önünde yaklaşık 30 yıldır babasıyla kitap satan Surçev Selim, çalıştığı yıllar boyunca işlerin hiçbir zaman böyle kötü olmadığını belirtti.

Selim, "İşlerin, her gün daha da kötüye gittiğini görüyorum. Ekonomik krizden önce günlük ortalama 100 kitap satıyorduk, şimdi ise 5 kitap bile satamadığımız günler oluyor." diye konuştu.

Kitapçıların yoğunlukla yer aldığı çarşıda dolaşan üniversite öğrencisi Şıvan Ahmed, yüksek lisans ve doktara okuyan öğrencilerin dışında eskisi gibi pek kimsenin kitapçılara uğrayamadığını belirterek, bunun asıl nedeninin parasızlık olduğunu söyledi.

Ahmed, bölgede 4 yıldır devam eden mali krizin insanların psikolojisini kötü bir şekilde etkilediğini, böylesi bir atmosferde eline kitap alıp, heyecanla okumanın mümkün olmadığını kaydetti.

Erbil sakini ve edebiyatla uğraşan Zandar Kadıri de krizden önce yılda 100 kitap satın alabildiğini ancak son birkaç yıldır bu sayının 20'nin altına düştüğünü ifade etti.

Kadıri, şunları söyledi:

"Ben bir edebiyat okuruyum, edebiyatın benim hayatımda yeri çok önemli, birçok şairin divanını, şiirlerini takip ederim. Ama para olmayınca daha az kitap satın alıyorum. Genelde arkadaşlarımdan ediniyorum veya kütüphaneden okuyorum. Para olmayınca kitap okumak biraz pahalıya mal oluyor. Ben eskiden yılda 900 dolar kitap alımı için harcarken, şimdi 100 dolar gibi bir bütçe ayırabiliyorum."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :