IKBY'de referandum tartışmaları

IKBY'de referandum tartışmaları

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Alevi:- "(IKBY'nin referandum planına ilişkin) Biz şuna inanıyoruz; Irak merkezi hükümetinin pozisyonunun yanı sıra Türkiye, İran, AB ve ABD'nin tutumu önemli rol oynayabilir"

ANKARA (AA) - Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber el-Alevi, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) referandum planına ilişkin, "Biz şuna inanıyoruz; Irak merkezi hükümetinin pozisyonunun yanı sıra Türkiye, İran, Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin tutumu önemli rol oynayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçi Alevi, Irak'ın Ankara Büyükelçiliğinde gündemdeki bölgesel ve uluslararası konulara ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Alevi, Musul'un DEAŞ'tan kurtarılmasında elde edilen zaferin tarihi önemine vurgu yaparak, yerlerinden edilen halkın evlerine dönene kadar zaferin tamamlanmamış olacağını ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım'ın dün Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini hatırlatan Alevi, Yıldırım'ın Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması çerçevesinde Irak hükümetini tebrik ettiğini söyledi. Alevi, görüşmede, Musul'da tahrip edilen tarihi şehrin yeniden imarında Türkiye'nin katkı vermeye hazır olduğunu vurguladığını aktardı.

Alevi, IKBY referandum planına ilişkin, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin "Irak merkezi hükümeti bağımsızlık referandumu için anayasal ya da resmi bir çerçeve olduğuna inanmıyor." şeklindeki sözlerini anımsatarak, bu konunun gündeme gelmesindense, Irak'ın bütün vilayet ve şehirlerinden terör örgütü DEAŞ'ın tamamıyla arındırılmasına odaklanılması çağrısında bulundu.

"Biz şuna inanıyoruz; Irak merkezi hükümetinin pozisyonunun yanı sıra Türkiye, İran, AB ve ABD'nin tutumu önemli rol oynayabilir." diyen Alevi, Türkiye'nin aşırıcılık ve terörizmle mücadeleye öncelik verilmesi yönünde açıklamaları olduğuna ve terörizmle mücadele konusunun iki ülke açısından önemine değindi.

ABD'nin de IKBY'nin referandum planını desteklemediğini açıkça ortaya koyduğunu söyleyen Alevi, ABD'nin Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğünden yana olduğunu kaydetti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :